Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ovo je skandal"

VIDEO U Saboru djevojci s posebnim potrebama pokušali zabraniti da se obrati novinarima? Oglasili se iz Sabora, kažu: "To nije točno"

Nakon glasanja o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim je odlučeno da roditeljima njegovateljima neće biti ispunjeni zahtjevi saborska straža isprva im nije dozvolila da daju izjavu za medije. No iz Sabora tvrde drugačije.

Roditelji njegovatelji i djeca s posebnim potrebama došli su u Sabor kako bi prisustvovali glasanju o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Sa 77 glasova odbijen je prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš da roditelji njegovatelji dobiju šest mjeseci prilagodbe nakon smrti djeteta prije nego što moraju na burzu rada potražiti posao. Shrvani roditelji odlučili su dati izjavu.

Njih nekoliko htjelo je doći ispred Baščanske ploče, na mjestu gdje se novinarima obraćaju i zastupnici, ali ih je zaustavila saborska straža.

Pročitajte i ovo Saborsko glasanje kojem su prisustvovali članovi Udruge Sjena mučne scene Opozicija napustila sabornicu, roditelji se rasplakali. Oporba poručila HDZ-ovcima: "Dotaknuli ste dno, sram vas bilo"

U pomoć su članovima Udruge tada priskočile neke od zastupnica, a u videu čujemo i da netko poručuje straži: "Ovo je stvarno skandal, ovo se nije trebalo dogoditi."

Naposljetku je ipak dozvoljeno da se da izjava za medije. Prva je govorila Laura Soče, 24-godišnja djevojka u invalidskim kolicima s cerebralnom paralizom i potpuno slijepa.

"Osjećam se užasno tužno zbog roditelja koji su za nas, djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, dali cijeli svoj život, žrtvovali su svoj posao i karijere za nas da bismo mi postali uspješni ljudi", poručila je.

Pročitajte i ovo Sabor - 2 Glasanje u Saboru Usvojeni novi zakoni o zdravstvu: Povećava se broj građana s besplatnim osiguranjem

"I kada im se dogodi takvo nešto, najgori period u njihovu životu, smrt njihova djeteta, i umjesto da su tu institucije koje nas podržavaju... Mi im poručujemo - samo to radite, ali mi ne odustajemo. Mi smo borci koji se uvijek bore za svoja prava", kazala je Soče u svojem govoru.

"Neka Plenković napravi reda u svojoj stranci"

Čelnica udruge Sjena Suzana Rešetar kazala je da u ime udruge Sjena i svih roditelja njegovatelja izražava veliko zgražanje nad 77 ruku koje su glasale protiv prijedloga da Zakon o socijalnoj skrbi ide u hitne izmjene.

"Ovo što sam ja danas vidjela. Tu nehumanost, tu bešćutnost, tu sramotu. Mi imamo, dragi moji, društveni problem. Nas vode ljudi koji nemaju zrnce empatije", rekla je kroz suze Suzana Rešetar iz Udruge.

"Mene je danas sram jer sam dijete rodila u ovakvoj državi", dodala je i pozvala Andreja Plenkovića da napravi reda u svojoj stranci, da poduzme mjere jer je on taj koji može reći da se to pitanje već jednom okonča.

"Čekamo sedam godina. Što ćemo reći danas-sutra bilo kojem roditelju koji se nađe u situaciji da ide pokopati svoje dijete?" pitala je Rešetar te poručila klubu HDZ-a i svim njegovim pridruženim članovima da ih može biti sram.

Iz Hrvatskog sabora su se oglasili nakon objave teksta, a njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Nitko u Hrvatskom saboru, niti s političke niti sa službeničke razine, nije zabranio davanje izjava roditeljima njegovateljima koji su danas nazočili glasovanju u Hrvatskome saboru, a Straža Hrvatskoga sabora nema niti ingerenciju niti je pokušala bilo koga spriječiti u davanju izjava. Kako je jasno čujno na snimci objavljenoj u okviru članka na gore spomenutoj poveznici, djelatnik Straže novinare je uputio na voditeljicu Službe za medije koja je potvrdila da nema nikakvih prepreka za davanje u Saboru".
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene