Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana sjednica

U Saboru obilježena 100. obljetnica pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nazočnosti najviših državnih dužnosnika, u Hrvatskom saboru u srijedu je svečano obilježena 100. obljetnica pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj, a tom su prigodom dodijeljena i brojna priznanja za doprinos razvoju i promicanju misije Islamske zajednice u Hrvatskoj, vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga te zaštiti vjerskih prava.

Predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković podsjetio je na višestoljetnu prisutnost islama u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

"Kroz to vrijeme odnosi države i islama bili su izloženi izazovima, ali od 1916. taj odnos gradimo na novim osnovama. Hrvatska je druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, i to samo četiri godine nakon Austrije koja je to učinila 1912.", rekao je Orešković.

Orešković: RH i Islamska zajednica mogu biti ponosne na ono što su zajednički izgradile

Republika Hrvatska i Islamska zajednica, kazao je, mogu biti ponosne na ono što je zajedničkim radom izgrađeno.

"Mi danas imamo iskustvo zajedničkog života i uređenog odnosa između države i Islamske zajednice, koje može biti model za mnoge zemlje u Europi i šire", poručio je premijer i naglasio kako je ponosan na to što su hrvatski muslimani sastavni dio modernog hrvatskog društva.

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako se zakon, kojeg je Sabor kraljevine Hrvatske i Slavonije usvojio na današnji dan 27. travnja 1916. godine, pokazao mudrom i dalekosežnom odlukom.

Reiner: Islam je religija mira

"Značenje te odluke naročito cijenimo u današnjem turbulentnom svijetu ratova koje jedna instrumentalizirana manjina vodi tobože u ime islama, nanoseći time, nažalost, neizmjernu štetu upravo samim muslimanima, ali i globalnom miru i razvoju čovječanstva. Jer, islam je religija mira", poručio je Reiner.

Hrvatska, napomenuo je, već je stoljećima domovina trima najvećim svjetskim monoteističkim religijama - kršćanstvu, judaizmu i islamu. "Međuvjersko uvažavanje te pravo svake osobe da slobodno ispovijeda vjeru, kao i njezina obveza da to isto pravo ne ometa pripadnicima drugih vjeroispovijesti, na ovim su prostorima oduvijek bili preduvjet života u miru i stabilnosti. Tim više što su se na području jugoistoka Europe stalno prelamali interesi velikih političkih sila, pri čemu je svako korištenje vjere u ideološke svrhe bilo uzrokom sukoba, pa i ratova", rekao je.

Reiner je istaknuo i velik doprinos Islamske zajednice u obogaćenju Hrvatske. "Muslimani u Hrvatskoj već stoljećima sudjeluju u gospodarskom, znanstvenom, političkom, kulturnom i sportskom životu, čineći Hrvatsku boljom i naprednijom", naglasio je.

Grabar-Kitarović: Muslimani u RH iskazali su se svojim radom i djelovanjem

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako su se muslimani u Hrvatskoj iz naraštaja u naraštaj iskazivali radom i djelovanjem na mnogim područjima, kao odgovorni dionici razvoja i napretka, cijenjeni zbog marljivosti i vrlina, a tako je i danas.

Istaknula je doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu, od kojih su mnogi položili život za slobodu Hrvatske.

"Danas se nedvojbeno možemo složiti da u samostalnoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj vjerski kulturni i prosvjetni život muslimana predstavlja dragocjen doprinos dinamičnoj pluralnosti našeg društva", poručila je hrvatska predsjednica.

U Islamskoj zajednici i brojnim vjernicima muslimanima u Hrvatskoj, dodala je, još od početka mandata nalazi sugovornike i suradnike. "Važni su nam zakoni i ugovori, sve ono što čuva ljudska prava i vjerske slobode, no još je važnije graditi dobre ljudske odnose, graditi životno, a ne deklarativno zajedništvo i istinski zdravo društvo, a to činimo poštovanjem svake vjerske zajednice", poručila je.

Efendija Hasanović: Islamska zajednica u Hrvatskoj postigla vrhunac uređenih i dobrih odnosa

"Gradeći svoju infrastrukturu i vlastitu organizaciju kroz jedinstvenu Islamsku zajednicu u BiH islamska je zajednica gradila istovremeno i dobre odnose s drugim vjerskim zajednicama i društvom u cjelini", rekao je predsjednik Mešihata islamske zajednice u RH muftija Aziz efendija Hasanović.

Izrazio je ponos što su Islamska zajednica i Hrvatska postigle vrhunac uređenih i dobrih odnosa na svim razinama te ih promiču kao jedinstveni model drugim zemljama, koje nažalost imaju određene probleme sa svojim zajednicama. "Vidljiva je zatvorenost pojedinih zemalja u pozitivnoj integraciji muslimana, ali i svojevrstan strah i nespremnost muslimanskih zajednica da se adekvatno integriraju u društvo. Islamska zajednica u Hrvatskoj potiče zemlje istoka i zapada na otvorenost i ohrabruje manjinske vjerske zajednice u spremnosti na istinski dijalog i iznalaženje najboljih rješenja. Ohrabreni našim iskustvima želimo ih podijeliti s drugima", poručio je efendija Hasanović.

Naglasio je kako je Islamska zajednica kroz proteklih 100 godina uvijek imala pozitivnu i konstruktivnu ulogu u društvu. "I 1.180 muslimana poginulih u Domovinskom ratu obvezuje nas da gradimo društvo po mjeri svih njezinih građana, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože ili bilo koju drugu odrednicu", rekao je.

Na svečanosti su dodijeljene brojne povelje i priznanja, a među njima i one uredima Predsjednice i Hrvatskog sabora, zagrebačkom, riječkom i dubrovačkom gradonačelniku te Upravi za vjerske poslove (diyanet) Republike Turske. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene