Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šešelj opet tema

Mlakar optužio Leku da skriva raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Leko je, naime, ponudio dvije mogućnosti: da se usuglašena deklaracija o Šešelju pročita i odmah izglasuje, ili da se o njoj raspravlja kad se završi rasprava o dva zakona.

Predstavnik HDZ-ova Kluba zastupnika Davorin Mlakar optužio je u srijedu predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da prijedlozima o načinu rasprave o deklaraciji o Vojislavu Šešelju zapravo želi sakriti raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Slika nije dostupna Izmjene zakonodavstva Preferencijalno glasovanje od veljače 2015.?

'HDZ je predlagao da se odmah po uvrštavanju deklaracije u dnevni red otvori rasprava, no Vi iz nepoznatih razloga to ne želite, vi želite sakriti raspravu o katastrofalnoj hrvatskoj vanjskoj politici koja se najbolje očitovala upravo u ovoj deklaraciji', rekao je Mlakar Leki nakon saborske stanke.

HDSSB-ov Josip Salapić otišao je korak dalje tvrdeći da iza svega stoje premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. 'Oni su spriječili da se jutros raspravlja o ovome', rekao je Salapić.

Leko je, naime, ponudio dvije mogućnosti: da se usuglašena deklaracija pročita i odmah izglasuje, ili da se o njoj raspravlja kad se završi rasprava o dva zakona.

Mlakar je raspravu o deklaraciji iskoristio kako bi prozvao hrvatsku vanjsku politiku ocjenivši kako deklaracija ne bi bila potrebna da je Hrvatska imala kvalitetnu vanjsku politiku.

Upravo zbog toga, što izvršna vlast, predsjednik Republike i Vlada nisu bili u stanju reagirati na odgovarajući način na slučajeve koji su se dogodili, vi sada još sprječavate parlament da se izjasni o toj vanjskoj politici, rekao je Mlakar.

Da je hrvatska vanjska politika loša, smatra i nezavisni Branko Vukšić. Te politike nema, ona je sljedbenička, tradicionalna sa 'tri B', tvrdi Vukšić.

Klub HDZ-a predlaže da Sabor odmah otvori raspravu o deklaraciji i zaključkom obveže Vladu da u sedam dana dođe pred zastupnike s izvješćem o provođenju vanjske politike i da se o tome raspravlja.

I Jadranka Kosor, koja je inicirala donošenje deklaracije, predlaže da Sabor odmah krene s raspravom. Bila bi strašna poruka da se rasprava gurne kasno u noć, a javnost stekne dojam da smo dobar posao uprljali međustranačkim prepucavanjem, pokažimo jednom da nam je hrvatski interes iznad svakog drugog interesa, pozvala je Kosor kolege.

Dok se međusobno optužujemo, najviše nam se smije onaj zbog kojega smo sve ovo pokrenuli, dakle Šešelj, upozorila je Kosor.

Donosimo tekst deklaracije protiv puštanju Šešelja na slobodu

I Vukšić se pita kako se osjećaju žrtve Šešeljeva zločina, dok se Sabor dogovara o proceduri.

Vesna Škare Ožbolt (DC) slaže se da Sabor treba raspravljati o vanjskoj politici, ali nije za uvjetovanje roka. Na istom je tragu i razmišljanje Laburista Dragutina Lesara.

Ako ćete redovnim putem tražiti raspravu o vanjskoj politici dobit ćete našu podršku, rekao je Lesar HDZ-u. Poručio je i kako je Sabor 'ovim natezanjem doživio podsmjeh javnosti da se ni o čemu ne možemo normalno dogovoriti'.

Od paralemta smo učinili sramotu, slaže se i Salapić, koji ističe da je pravi smisao trebala biti poruka Europskom parlamentu da snažno tražimo osudu Šešeljeva puštanja na slobodu. HDSSB osuđuje postupak Međunarodnog kaznenog suda, tražimo da se Šešelj vrati u zatvor i osudi, a kad će biti rasprava, baš nas briga, poručio je HDSSB-ovac.

SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je što su, kaže, tek jučer popodne pozvani da se pridruže usuglašavanju teksta deklaracije.

'Mediji od petka bruje kako se Sabor jednoglasno usuglasio oko teksta Deklaracije, no mi nismo imali priliku usuglašavati se oko tog teksta', rekao je Pupovac.

Došao je, kaže, čuti ostale kolege te sudjelovati u raspravi 'da nakon toga odluči kako će se odnositi prema predloženom tekstu'.

'Je li u proteklih godinu dana bilo prilike da predsjednik Republike, predsjednik Vlade, ministrica vanjskih poslova i saborski zastupnici upozore na narastajući govor mržnje i antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj tijekom godinu dana antićirilične kampanje', pitao je Pupovac.

O tome, kaže, nije bilo 'ni mukajeta'. 'Osim govora bijesa i prizora gnjeva, a govor mržnje se nastavlja i dalje u različitim oblicima, uključujući i one koji dolaze u Koloni sjećanja u Vukovaru, no i tome ne raspravljamo', ustvrdio je Pupovac.

Slavimo jedinstvo kako smo postigli suglasnost oko ovog dokumenta, a o tome da se međusobno ponižavamo na mjestu gdje trebamo kleknuti jedni prema drugima i prema onima koji su stradali o tome ne govorimo, rekao je Pupovac.

Nezavisni Damir Kajin kazao je kako treba progovoriti o deklaraciji dodajući kako Pupovac nije daleko od istine kada kaže da prema svakom zločinu treba progovoriti na isti način, pa je trebalo progovoriti snažnije i o 'antićiriličnoj kampanji koja se provodila zadnjih sedam-osam mjeseci'.

'Ova deklaracija nije protiv Šešelja, da si ne umisli da je neka veličina, već je protiv postupanja institucije Haaškog suda', poručuje Kajin. Šešelj, kaže, nije ništa u Srbiji, a kamo li u Hrvatskoj, pa ne vjeruje da on može destabilizirati Srbiju ili Hrvatsku.

Inicijatorica donošenja deklaracije Jadranka Kosor istaknula da su 'svi, baš svi Klubovi dobili poziv za sastanak oko deklaracije'.

'Poruka Kluba SDP-a je zaodjenimo se zajedništvom, zrelošću i mudrošću koja nam je potrebna kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi', naglasila je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Treba, kaže oko te teme pokazati zajedništvo, jedinstvo i zrelost, a ne na proceduri pokazivati neke podjele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene