Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Europsko vijeće želi ojačati parlamentarni nadzor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatski sabor posredstvom Odbora aktivno sudjeluje u stvaranju, odnosno donošenju novog acquis communataire, nove pravne stečevine kao aktivni sudionik europskog, političkog i zakonodavnog života', rekao je Mondekar.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Danijel Mondekar ocijenio je danas da će se pitanje jačanja parlamentarnog nadzora na sastancima Europskog vijeća ponovno otvoriti u 2015.odnosno 2016. godini.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

'Pitanje jačanja parlamentarnog nadzora ponovo će se gotovo sigurno otvoriti u 2015./2016. godini', rekao je Mondekar izvještavajući Hrvatski sabor o radu Odbora u 2013., prvoj godini hrvatskog članstva u EU.

Mondekar je istaknuo da je Hrvatski sabor jedan od osam, od ukupno 28 parlamenata, koji imaju stajališta Vlade prije Vijeća. 'U većini parlamenata naši kolege zastupnici nemaju takva stajališta i mi smo jedan od desetak parlamenata koji saslušava i potvrđuje kandidate za institucije EU', istaknuo je Modeker podsjetivši da je koncem srpnja potvrđivan hrvatski kandidat za Europsku komisiju.

Osnivanje Odbora, podsjetio je, rezultat je prilagodbe Sabora djelovanju u uvjetima članstva Hrvatske u EU. Odbor je osnovan po uzoru na ostale države članice, kako bi osigurao optimalan utjecaj Sabora u donošenju odluka na razini Unije.

Saborska većina: HDZ-ov prijedlog nije loš, ali čekamo novi iz Vlade

'Hrvatski sabor posredstvom Odbora aktivno sudjeluje u stvaranju, odnosno donošenju novog acquis communataire, nove pravne stečevine kao aktivni sudionik europskog, političkog i zakonodavnog života', rekao je Mondekar.

Odbor je od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. imao osam redovnih sjednica, održane su i dvije tzv. prethodne rasprave, donijet Radni program za 2013. Odbor na svoje sjednice redovito poziva članove Europskog parlamenta. 'Osobno mogu reći da na toj suradnji trebamo više raditi', rekao je Mondekar priznajući da nije jednostavno uskladiti rasporede 17 članova Odbora sa 11 hrvatskih europarlamentaraca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene