Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem oko groblja

Vinković: Mrtvačnice se grade između dva trgovačka centra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zmjenama i dopunama Zakona o grobljima predlaže se da se prateće građevine na groblju kao što su krematorij, mrtvačnica, prostor za ispraćanje mrtvih i slične, mogu graditi izvan ograđenog prostora groblja, a ne kao što je predviđeno sadašnjim zakonom, samo unutar ograde groblja.

Zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Karitaš pojasnila je kako je u primjeni postojećeg Zakona utvrđeno da je zbog nedostatka prostora, lokacijskih uvjeta, konfiguracije terena, neuređenih imovinskopravnih odnosa i drugih razloga, u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nemoguće graditi mrtvačnice ili druge prateće objekte.

Zoran Vinković je u ime Kluba HDSSB-a predložio da se problem gradnje na grobljima temeljito izmjeni na dvije razine: legaliziranjem postojećih objekata koji su izgrađeni izvan groblja i pripremom novog zakona kojim će se definirati gradnje pratećih objekata unutar ograde groblja ili na čestici neposredno pored groblja.

'Neke su mrtvačnice izgrađene između dva trgovačka centra pa povorka koja prati pokojnika mora proći kroz blagajnu trgovačkog centra', ustvrdio je Vinković. Branka Juričev Martinčev je u ime HDZ-a poručila kako za donošenje tih izmjena i dopuna predloženi zakon ne bi trebao ići po hitnoj saborskoj proceduri.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

'Onima koji trebaju na groblje nikamo se ne žuri'

'Ni onima na grobljima, ni onima koji trebaju na groblje nikamo se ne žuri', poručila je zapitavši vladu misli li da će se hitnom izgradnjom pratećih građevina otkloniti poremećaji u gospodarstvu i pokrenuti novi investicijski ciklus.

Navela je primjer iz Šibensko-kninske županije u kojoj postoji inicijativa za izgradnju privatnog groblja. Zakon o grobljima bi morao moći odgovoriti i na takva pitanja, rekla je. Zlatko Tušak, u ime Kluba Hrvatskih laburista suprotstavio se donošenju predloženih zakonskih izmjena poručivši kako se te izmjene kroje za uske pojedinačne interese.

SDP-ovog zastupnika i gradonačelnika Jastrebarskog Mihaela Zmajlovića prozvao je zbog, kako je rekao, pokušaja da ishodi dozvolu za gradnju mrtvačnice na trgu u Gorici Svetojanskoj čime će se, po njegovom mišljenju, uništiti ljepota toga trga.

Zmajlović mu je, u ime kluba SDP-a rekao kako se ne osvrće na takvu pojedinačnu raspravu. 'Hrvatski laburisti bi ovu raspravu htjeli svesti na političku borbu, a to sve skupa na temelju političkih pamfleta', poručio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene