Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 više nego lani

PROČITAJTE POPIS U Sabor ušlo 19 od 48 kandidiranih gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama bilo je kandidirano ukupno 48 gradonačelnika i gradonačelnika.

Od 48 gradonačelnika koji su se kandidirali na parlamentarnim izborima u nedjelju, u Sabor ih je ušlo 19, četvoro više nego na prošlogodišnjim izborima, izračunao je portal "gradonačelnik hr".

Pročitajte i ovo Mislav Bago - 1 Biramo 8.216 lokalnih dužnosnika Mislav Bago analizira ogromnu lokalnu upravu: "To je velika vojska koja će biti nahranjena na lokalnim izborima“ Lokalni izbori u Splitu sve su bliže - 3 Neizvjesna bitka za Split Spremaju se tvrdi izbori u Splitu, kandidata je sve više: "Grad propada dvanaest godina, to je Afrika sa strujom"

Na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama bilo je kandidirano ukupno 48 gradonačelnika i gradonačelnika, a za ulazak u Sabor, što dobrim plasmanom na listama, a što preferencijalnim glasovima, izborilo se njih 19, četiri više nego lani, kada ih je kandidirano ukupno 36.

Gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću birači su dali 12.535 preferencijalnih glasova, koji su mu omogućili ulazak u Sabor, unatoč posljednjem, 14. mjestu na izbornoj listi narodne koalicije. Više preferencijalnih glasova od Batinića osvojio je samo pulski gradonačelnik Boris Miletić (13.187). Na trećem mjestu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa 9.642 glasa, a slijede gradonačelnik Karlovca Damir Jelić (9.612) i Vodica Branka Juričev-Martinčev (8.552).

Kad je riječ o stranačkoj zastupljenosti, najbolje su prošli HDZ-ovi gradonačelnici, kojih je u Sabor ušlo osam, dvoje više nego u studenom. IDS je zadržao svoju "trojku" s prošlih izbora (Boris Miletić, Tulio Demetlika i Giovanni Sponza), SDP i HNS će u ovom sazivu imati dvojicu, a HSS, BM 365, Reformisti i MOST po jednog gradonačelnika, navodi portal "gradonačelnik hr".

Oba gradonačelnika iz SDP-a u Sabor su ušla iz 3. izborne jedinice - Stjepan Kovač iz Čakovca i Marko Vešligaj iz Pregrade, a s liste Narodne koalicije u Sabor ponovo ulazi i HNS-ova Nada Turina-Đurić (Kraljevica) te prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak (Samobor).

Za razliku od SDP-a i IDS-a, HDZ-ovi gradonačelnici u Sabor ulaze iz različitih izbornih jedinica. U 2. izbornoj jedinici u Sabor je ušao gradonačelnik Križevaca i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg. U 5. izbornoj jedinici, za razliku od prošlih izbora kada nisu ostvarili niti jedan ulazak, sada su prošla dvojica HDZ-ovih gradonačelnika – vukovarski Ivan Penava i vinkovački Mladen Karlić.

Prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić u Sabor ušao s druge pozicije na listi u 6. izbornoj jedinici. Barišić je na prošlim izborima zastušničko mjesto osvojio s 8. mjesta na listi, a s obzirom na broj preferencijalnih glasova, po kojima je šesti najuspješniji gradonačelnik u Hrvatskoj, i ovoga bi puta uspio i s lošije pozicije.

Iz 7. izborne jedinice zastupnički je mandat izborio Damir Jelić, četvrti po broju preferencijalnih glasova, te Tomislav Klarić iz Bakra.

Kada je u pitanju 9. izborna jedinica, koja je pri sastavljanju lista od strane novog vodstva stranke doživjela najdramatičnije promjene u odnosu na prošle izbore, u Sabor ulazi dvoje HDZ-ovih gradonačelnika – nositeljica liste Branka Juričev Martinčev (Vodice), koja je svoju popularnost kod birača potvrdila i na ovim izborima, osvojivši 8552 preferencijalna glasa te Nediljko Dujić (Skradin).

Iako je u 2. izbornoj jedinici osvojio mandat, Milan Bandić zbog nespojivosti dužnosti ne može u Sabor pa će umjesto njega ući prvi čovjek Đurđevca, Željko Lacković. Drugi s Bandićeve liste iz VI. izborne jedinice također ulazi u Sabor, ali je riječ o gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću koji je član Reformista.

Od trojice kandidiranih gradonačelnika iz Mosta u Sabor je ovaj put ušao samo gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene