450210
450210
450210
450210
450210

PROČITAJTE POPIS U Sabor ušlo 19 od 48 kandidiranih gradonačelnika

  • , 14.09.2016., 18:12
  • Autor:
  • komentara

Na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama bilo je kandidirano ukupno 48 gradonačelnika i gradonačelnika.

 
 
 
 
Izbori (Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Izbori (Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Od 48 gradonačelnika koji su se kandidirali na parlamentarnim izborima u nedjelju, u Sabor ih je ušlo 19, četvoro više nego na prošlogodišnjim izborima, izračunao je portal "gradonačelnik hr".

Na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama bilo je kandidirano ukupno 48 gradonačelnika i gradonačelnika, a za ulazak u Sabor, što dobrim plasmanom na listama, a što preferencijalnim glasovima, izborilo se njih 19, četiri više nego lani, kada ih je kandidirano ukupno 36.

Gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću birači su dali 12.535 preferencijalnih glasova, koji su mu omogućili ulazak u Sabor, unatoč posljednjem, 14. mjestu na izbornoj listi narodne koalicije. Više preferencijalnih glasova od Batinića osvojio je samo pulski gradonačelnik Boris Miletić (13.187). Na trećem mjestu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa 9.642 glasa, a slijede gradonačelnik Karlovca Damir Jelić (9.612) i Vodica Branka Juričev-Martinčev (8.552).

Kad je riječ o stranačkoj zastupljenosti, najbolje su prošli HDZ-ovi gradonačelnici, kojih je u Sabor ušlo osam, dvoje više nego u studenom. IDS je zadržao svoju "trojku" s prošlih izbora (Boris Miletić, Tulio Demetlika i Giovanni Sponza), SDP i HNS će u ovom sazivu imati dvojicu, a HSS, BM 365, Reformisti i MOST po jednog gradonačelnika, navodi portal "gradonačelnik hr".

Oba gradonačelnika iz SDP-a u Sabor su ušla iz 3. izborne jedinice - Stjepan Kovač iz Čakovca i Marko Vešligaj iz Pregrade, a s liste Narodne koalicije u Sabor ponovo ulazi i HNS-ova Nada Turina-Đurić (Kraljevica) te prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak (Samobor).

Za razliku od SDP-a i IDS-a, HDZ-ovi gradonačelnici u Sabor ulaze iz različitih izbornih jedinica. U 2. izbornoj jedinici u Sabor je ušao gradonačelnik Križevaca i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg. U 5. izbornoj jedinici, za razliku od prošlih izbora kada nisu ostvarili niti jedan ulazak, sada su prošla dvojica HDZ-ovih gradonačelnika – vukovarski Ivan Penava i vinkovački Mladen Karlić.

Prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić u Sabor ušao s druge pozicije na listi u 6. izbornoj jedinici. Barišić je na prošlim izborima zastušničko mjesto osvojio s 8. mjesta na listi, a s obzirom na broj preferencijalnih glasova, po kojima je šesti najuspješniji gradonačelnik u Hrvatskoj, i ovoga bi puta uspio i s lošije pozicije.

Iz 7. izborne jedinice zastupnički je mandat izborio Damir Jelić, četvrti po broju preferencijalnih glasova, te Tomislav Klarić iz Bakra.

Kada je u pitanju 9. izborna jedinica, koja je pri sastavljanju lista od strane novog vodstva stranke doživjela najdramatičnije promjene u odnosu na prošle izbore, u Sabor ulazi dvoje HDZ-ovih gradonačelnika – nositeljica liste Branka Juričev Martinčev (Vodice), koja je svoju popularnost kod birača potvrdila i na ovim izborima, osvojivši 8552 preferencijalna glasa te Nediljko Dujić (Skradin).

Iako je u 2. izbornoj jedinici osvojio mandat, Milan Bandić zbog nespojivosti dužnosti ne može u Sabor pa će umjesto njega ući prvi čovjek Đurđevca, Željko Lacković. Drugi s Bandićeve liste iz VI. izborne jedinice također ulazi u Sabor, ali je riječ o gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću koji je član Reformista.

Od trojice kandidiranih gradonačelnika iz Mosta u Sabor je ovaj put ušao samo gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se