Obavijesti Video Pretražite Navigacija
402

U S. Brodu otkriveno spomen obilježje u počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djevojčica i dječaka, a njima u čast u Slavonskom Brodu je u subotu otkriveno spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo", idejni rad autora Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak.

Slavonski Brod je kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran zbog činjenice da je tijekom Domoinskog rata živote izgubilo 28 djevojčica i dječaka iz ovog grada.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

"U jednom trenutku, pedeset metara od mene, 3. svibnja 1992. godine poginulo mi je troje djece, supruga i majka. U istom napadu poginulo je još dvoje djece obitelji Petrović. Sva djeca su se držala za ruke. Tog dana grad je nadlijetalo devet MiG-ova, a kad sam ugledao crveni oblak prašine sve mi je bilo jasno, rukama sam kopao da dođem do njih", prisjetio se Josip Stanić, koji je cvijeće položio kod spomen obilježja ispred udruge roditelja poginule djece.

Stanić kaže kako mu je trebalo 12 godina da suspregne bol i pretrpljeni gubitak. "Da ste me pitali nešto prije dvije godine, ne bih vam mogao reći ništa. Život ide dalje, svi imamo svoju savjest. Treba živjeti i radovati se malim stvarima", rekao je okupljenim novinarima.

Razdoblje od 12 godina trebalo je da se podigne to nacionalno spomen obilježje poginuloj djeci. Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara kaže da time nije i završena obaveza prema nevinim žrtvama. "Nakon toliko godina još uvijek nitko nije odgovarao za smrt 28 djevojčica i dječaka", izjavio je Duspara novinarima.

Na svečanosti otkrivanja spomenika izaslanstvo Vlade predvodio je prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, izaslanik predsjednika Sabora bio je Pero Ćosić, saborski zastupnik HSP AS-a, a izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvodio je župan Danijel Marušić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene