Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granica siromaštva

U RH siromašna svaka peta osoba: 'Bit će i gore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statistički, svaki peti Hrvat živi ispod granice siromaštva. Mnogi građani, da bi prikupili koju kunu i prehranili se, kopaju po kontejnerima u potrazi za ambalažom. I tako preživljavaju iz mjeseca u mjesec, bez nade da će biti imalo bolje.

Ekonomisti predviđaju da će stopa siromaštva za 2009. godinu biti mnogo veća nego što je to bilo dvije prethodne godine, kada je iznosila 17 posto.  Prekopavanje smeća u potrazi za bocom. Gospodin u pedesetima prije dvije godine ostao je bez posla. Nije bilo druge nego do kontejnera. 'Prodajem, pedeset lipa po komadu. Uspijete li zaraditi nešto? Ma šta ću zaradit, zaradim toliko da preživim, primanja nemam nikakva i ništa', kaže. Nije prošlo ni pet minuta, istim poslom došao je drugi gospodin. Do prije tri godine radio je kao pekar. 'Da bih preživio, kratko i jasno. A što tražite, tražite hranu ili što? Hranu ne, tražim boce i što nađem usput, tehniku, satove, svašta, eto. I uspije li se preživjeti ovako, od kontejnera? Ne, ne, ne...'.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Radnici Nedostaje radnika Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!"

U Hrvatskoj je siromašna svaka peta osoba. Službeno, ona čija su primanja manja od 1.800 kuna, ali mnogo više ljudi sebe smatra siromašnim. 'Najugroženiji su sigurno mladi, mlada populacija koja se teško zapošljava, zapošljava se na određeno, povremeno, i oni ne mogu stjecati uvjete za neki normalni život', kaže Goran Bakula, gospodarski savjetnik NHS-a. Stopa siromaštva za 2007. i 2008. iznosi 17 posto. A kriza će vjerojatno brojku promijeniti nagore. 'Za 2009. još nemamo pokazatelja, ali vjerojatno sudeći prema ostalim pokazateljima, a to su pad potrošnje, pad kreditne zaduženosti stanovništva i naravno sve veća nezaposlenost. Očekujemo da će i ta stopa siromaštva biti još viša', procjenjuje Bakula.

Gospoda iz naše priče na bocama zarade i do tri tisuće kuna na mjesec. Službeno oni nisu siromašni, ali tko bi se to usudio reći, osim njih samih. 'Recite mi, smatrate li se vi u Hrvatskoj danas siromašnim? Ne, ne, ne', odgovorio je naše pitanje drugi gospodin iz naše priče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene