Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgrađeni 'šivanjem'

Pula: Predstavljeni ostaci antičkih brodova iz 1. stoljeća prije Krista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom izgradnje obalnog korektora na pulskoj rivi pronađeni su ostaci antičkih brodova Pula 1 i Pula 2 koji datiraju iz 1. stoljeća prije Krista.

Nakon analize ovog jedinstvenog arheološkog nalazišta, otkriveno je kako su to brodovi izrađivani "šivanjem", odnosno povezivanjem rebara konopom, što je odlika najizdržljivijih brodova.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici

Po nalasku, brodovi su željeznom konstrukcijom odneseni u Uljanikove hale na daljnju arheološku obradu. Postavljeni su u velike bazene za desalinizaciju gdje će ostati još dvije godine kako bi se izbjeglo daljnje uništavanje solnim kristalima.

>>Osijek: Prostor Trga bana Jelačića najznačajnije arheološko područje iz antičkog doba u Hrvatskoj

''Dok se brod totalno ne desalinizira on će ostati ovako u ovom bazenu i mi ćemo pratiti topivost soli u vodi da vidimo kada ćemo je se uspjeti rješiti. Mi moramo tim sredstvom, peglom, zamijeniti vodu koja se nalazi u drvu da bi ta forma ostala'', rekla je Luana Milotić- Bulić, preparatorica iz  Arheološkog muzeja Istra.

Kada završe s arheološkim obradama, antički brodovi mogli bi postati nezaobilazan dio turističke ponude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene