Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurna kuća Istra objavila

U prvoj polovini godine smrtno stradalo 17 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice 'Sigurne kuće Istra' obilježile su danas u Puli Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama puštanjem u zrak 70 crnih balona s upisanim imenima i godinama žena koje su ubijene u posljednih nekoliko godina.

Tom su prigodom članice i volonterke građane upozorile na zabrinjavajuće podatke da je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj ubijeno čak 70 žena. U prvoj polovici godine, naglasile su, najčešće od strane bračnog ili izvanbračnog partnera, smrtno je stradalo 17 žena.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi?

Po riječima glasnogovornice 'Sigurne kuće Istre', Branke Žužić, najeklatantniji primjer brutalnog nasilja koje se, kako je rekla, 'moglo spriječiti da su institucije na vrijeme reagirale', je nedavno ubojstvo u središtu Poreču. Naime, prije manje od mjesec dana 57-godišnji muškarac, državljanin BiH, u središtu Poreča je na smrt nožem izbo svoju nevjenčanu 49-godišnju suprugu iz Osjeka. 'Sigurna kuća Istra' ima dva ureda i tri umrežena tajna skloništa a u tri godine rada primila je ukupno 459 poziva zlostavljanih žena. Njih 279 javilo se u Sigurnu kuću, dok je 179 žena primilo psihološku ili pravnu pomoć', kazala je Žužić.

>> 'Žene treba zaštititi od zlostavljača da ne budu dio crne kronike'

Istaknula je kako je do sada u 'Sigurnoj kući Istra' bilo smješteno 17 žena s ukupno 26 malodobne djece. Koordinatorica 'Sigurne kuće' Jadranka Černjul rekla je da im najviše dolaze mlade majke s malom djecom. Najmlađa majka je imala samo 19 godina i djete od godinu dana a najstarija 55 godina. Ujedno, u skloništu je bila smještena i majka s bebom od samo četiri mjeseca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene