Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak nastave nije daleko

U potrazi za jeftinim školskim udžbenicima: Evo kako do njih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački osnovnoškolci dobit će besplatne udžbenike ove godine. U ostalim gradovima roditelji i učenici već tragaju za jeftinijim knjigama. S njima je bila Barbara Štrbac.

Razmjena školskih udžbenika Silvanu Luksetiću olakšava život. 'Čuo sam da su knjige za 8. razred nekih 1.700 kuna. A ja imam plaću od 3.700 i onda pogledajte', kaže Silvano.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Podjela bakalara u Splitu - 36 BADNJAK U HRVATSKIM GRADOVIMA VELIKA FOTOGALERIJA Na blagdanskim druženjima s građanima dijelio se fiš, bakalar, fritule i lijepe želje

Izabrati se može bez gužve i nervoze jer razmjena u Opatiji traje tijekom cijeloga ljeta. 'Ušteda je sigurno jedno 700 kuna', kaže Kristina Tubić.

A to nije malo. Znaju to već i djevojčice s kojima smo razgovarali, a koje su svoje knjige poželjele same izabrati.

>> Skandal: 235 milijuna udžbenika tiskano s 'morem' gramatičkih pogrešaka

'Doma smo mama i ja razvrstale koje mi trebaju, a koje već imam', kaže Gala. 'Te knjige koje mi više ne trebaju sam sve donijela i lijepo ih uredila', kaže nam Tea.

Knjige mogu razmjenjivati svi učenici, a solidarizirao se cijeli grad pa ih donose i roditelji koji svojoj djeci kupuju nove. 'Evo, toliko su OK da nam donesu knjige njihovog djeteta koje su djeca rabila godinu, odnosno razred prije', kaže Sanja Škorić, tajnica društva Naša djeca iz Opatije.

Korisnici socijalnog programa jedini popisuju koje su udžbenike pronašli, jer ako nešto nedostaje onda im, kaže Sanja Škorić, 'grad Opatija izdaje bon i oni kupuju sebi one knjige koje nisu našli ovdje na razmjeni'.

Razne oblike pomoći roditeljima nude mnogi gradovi. Rijeka obiteljima s malim prihodima pokriva 50 posto troškova školskih udžbenika, a onima koji primaju pomoć za uzdržavanje 100 posto.

Osijek je ove godine besplatnim udžbenicima počastio sve prvašiće. A Split pak obiteljima koje udovoljavaju nekom od kriterija prema socijalnom cenzusu pokriva dio troškova za udžbenike.

Jeftinije ili čak besplatne udžbenike možete pronaći i na internetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene