Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Iz male zadarske tvrtke

U Porscheove jurilice uloženo i hrvatsko znanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanje kao izvozni proizvod. Upravo je takvim pristupom mala zadarska tvrtka uspjela prevladati gospodarsku krizu unatoč slaboj angažiranosti države.

Mladi inženjeri već dvije godine surađuju s poznatim proizvođačima automobila poput njemačkog Porschea. Vlastitim trudom i znanjem zaslužili su titulu najboljeg malog izvoznika u Hrvatskoj. U Porscheove jurilice vrijedne i nekoliko stotina tisuća eura uloženo je i hrvatsko znanje. Alate za oblikovanje dijelova karoserije dizajniraju inženjeri smješteni na prvom katu zadarskog poduzetničkog inkubatora.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

'U Hrvatskoj općenito postoji neki manjak samopouzdanja, kao da je nekakvo čudo što mi sad nešto znamo napraviti', kaže Tomislav Ivanišin, suvlasnik tvrtke. Sve što naprave izvozni je proizvod. A pravo je čudo što su se unatoč krizi u autoindustriji održali na tržištu. Radili su više no ikad i ljubomorno slušali priče njemačkih suradnika. 'Nisu radili petak i četvrtak, radnici su bili kod kuće. Oni su radili od ponedjeljka do srijede, a država je isplaćivala tim radnicima dohodak za ta 2 dana. To su koristile sve velike firme kao BMW, kao Daimler i to je ona prava mjera', ističe suvlasnik zadarske tvrtke Joško Grgić.

Pravu mjeru donijela je i hrvatska Vlada. No problem je što tvrtke poput ove nisu mogle ispuniti uvjete. 'Prilično su bili strogi uvjeti da bi poduzeća to mogla koristiti. Ne znam da li je jedan ili dva, najviše tri primjera korištenja te mjere bilo u Hrvatskoj', kaže Dinko Basioli iz Hrvatske gospodarske komore. Zbog neprilagođenih poticaja mladi zadarski inženjeri prisiljeni su se sami boriti na mnogo razvijenijem tržištu. Bili bi sretni da im se uskoro pridruži i država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene