Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidati spremni

Od ponoći kandidati imaju 12 dana za 10.000 potpisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći počinje predizborna ludnica, a stožeri predsjedničkih kandidata ubrzano se pripremaju za skupljanje 10 tisuća potpisa potpore. Svatko tko stavi potpis na nečiju listu dobit će i mali, simboličan poklon.

42 tisuće ljudi, sve redom nestranačke osobe, radit će u biračkim odborima na predsjedničkim izborima. Oni će ove godine brinuti da među biračima nisu pokojnici. 'I Ministarstvo unutranjih poslova, i vanjskih poslova, i uprave poduzimaju upravo sada radnje kako bi se svi birački popisi što više očistili od eventualno nekih nepravilnosti, međutim, naglašavam, jamac pravilnosti izbora je upravo to birački odbor koji je na samom biračkom mjestu, koji mora prekontrolirati osobne dokumente sa slikom', rekao nam je Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima? Slika nije dostupna Predsjednički izbori Istraživanje: Bandić ulazi u drugi krug

Bit će aktivno i 100 gongovih promatrača. Najviše problema očekuju u Bosni i Hercegovini. 'Očekujemo da će biti nekih problema na biralištima u dijaspori, prvenstveno u BiH, s obzirom na registraciju birača koji će tamo glasovati, te ćemo tu pomno pratiti što će se tamo događati', istaknula je Sandra Pernar, izvršna direktorica GONG-a. No, glasovi dijaspore primamljivi su svim kandidatima te su svi izrazili kako očekuju potporu iz dijaspore.

Pusić izabrala narančastu kao zaštitnu boju

Stožer Vesne Pusić krenuo je u akciju. Upravo je njihov štand prvi osvanuo u središtu Zagreba. Umjesto kemijskih olovki i kapa, u ovoj kampanji dijeliti će se naranče. 'Gospođa Pusić je izabrala narančastu boju kao zaštitni znak promidžbe', rekla nam je volonterka iz stožera Vesne Pusić. Njezina narančasta boja osvaja prve birače. 'Ja uvijek glasam za nju. Zašto? Zato što je najbolja, ima najbolje programe, narodni čovjek', rekao nam je jedan od njezinih vjernih birača.

>> Predsjednički kandidati kreću po potpise

Ubrzano je danas i u stožeru Nadana Vidoševića. Posljednje pripreme su u tijeku, a promidžbeni materijal u tisku. Dijelit će se olovke, kalendari, upaljači. 'Ja mislim da je to samo znak pažnje zato što su dali potpis, baš da će to donijeti odluku ne, onaj tren kad su ljudi donijeli odluku da potpišu potporu kandidaturi, zapravo su bez obzira na taj rekvizit donijeli odluku', ističe Vidošević.

Josipović će imati skromnu kampanju

Što će dobiti birači Ive Josipovića, mala je tajna, kažu u SDP-u. Ipak, neće se razmetati. 'Bit će uobičajene one sitnice koje nešto u životu znače, da podsjetimo da su birači bili i izabrali Ivu Josipovića, kampanja će biti relativno skromna, u ovom trenutku nemamo financijskih sredstava', objasnio je Mirando Mrsić, šef kampanje Ive Josipovića.

Rok za skupljanje deset tisuća potpisa je 12 dana. 'Obveza državnog izbornog povjerenstva je da nakon što zaprimi te prijedloge kandidatura najkasnije u roku od 48 sati od isteka roka, dakle do 18.11. u ponoć objavi liste kandidata', rekao nam je Hrvatin. Tek tada ćemo vidjeti koliko će zapravo službeni kandidati biti skromni u svojim kampanjama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene