Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Petrovoj bolnici počinje uzimanje krvi iz pupkovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potkraj ovog mjeseca u najvećem rodilištu u Hrvatskoj, u Petrovoj bolnici, počinje službeno prikupljanje krvi iz pupkovine koja će se pohranjivati i čuvati u banci u zagrebačkoj bolnici Rebro.

'Prvo ćemo početi prikupljati krv za banku matičnih stanica iz pupkovine koja će služiti svima bolesnicima. Riječ je o dobrovoljnoj banci i za ovaj postupak već imamo pristanak desetak trudnica. Nakon Petrove kreće se u Bolnici "Sveti Duh", zatim u "Merkuru" kako bismo do kraja godine obuhvatili sva zagrebačka, a do sredine 2008. sva hrvatska rodilišta', kaže dr. Mirando Mrsić, koji je, među ostalima, pokrenuo i osnivanje banke umbilikalne krvi "Ana Rukavina", piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Iva Crnjak svjetski dan darivatelja krvi Iz Petrove uputili apel građanima - nedostaje krvi, objavili i kojih krvnih grupa ima najmanje Ante Ćorušić afera krivi jajnik Liječnička komora traži očitovanje Ćorušića, oporba hitnu smjenu

Problem transporta 

'Ako je suditi prema sadašnjem zanimanju trudnica, siguran sam da bi od oko 2500 porođaja godišnje u našoj bolnici u ovom trenutku između pet i deset posto žena željelo pohraniti umbilikalnu krv. Povremeno smo izlazili ususret molbama roditelja i dosad je kod nas obavljeno desetak ovih postupaka.

No, onda smo stali jer je do nas došla informacija da privatne tvrtke koje se bave transportom krvi u stranu zemlju, najčešće je to neka banka u Austriji, to zapravo ne smiju činiti jer nemaju potvrdu da je prijevoz krvi preko granice u skladu sa zakonom', rekao je prof. dr. Srećko Ciglar, predstojnik Klinike za ginekologiju KB-a Merkur.

Predstojnik Klinike za ginekologiju u Vinogradskoj bolnici, prof. dr. Goran Grubišić, kaže da su u posljednje vrijeme imali tri trudnice kojima su vadili umbilikalnu krv. 

Prof. dr. Herman Haller, ginekolog i ravnatelj KBC-a Rijeka, kaže da vade krv iz pupkovine ako žena to traži i pod uvjetom da je obitelj organizirala transport u neku banku.

Dakle, sada je praktični scenarij da će suprug iz banke umbilikalne krvi zbog blizine najčešće iz Graza uz prethodni dogovor s ginekologom supruge, donijeti u rodiliše posebnu kutiju u kojoj se nalazi sve što je potrebno da bi se krv iz pupkovine izvadila te je, nakon što je posao obavljen, vratiti i pohraniti u privatnu banku umbilikalne krvi osobno ili putem tvrtki koje se bave transportom. 

A govori se i o tome da žene koje si to financijski mogu priuštiti odlaze na porođaj u inozemstvo i ondje odmah pohranjuju krv iz pupkovine.

Pravilnik o uvjetima 

Obavljene su tzv. validacijske studije kako bi se istestirala kvaliteta postupka uzimanja krvi iz pupovine, a pri kraju je i pravilnik Ministarstva zdravstva o uvjetima u pogledu prostora, stručnih radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti uzimanja i pohranjivanja krvotvornih matičnih stanica iz pupkovine.

Pravilnik, među ostalim, regulira odnos dobrovoljne i obiteljske banke, i to u omjeru od 70 prema 30. 

Cilj je da se do kraja godine za dobrovoljnu banku prikupi petstotinjak uzoraka umbilikalne krvi, a da se u konačnici za opće potrebe pacijenata formira banka od 700 uzoraka te 300 u privatnoj banci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene