Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebalans proračuna

U 'PETOJ' BRZINI PRIJE IZBORA Vlada hvata vlastite rokove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice Vlade u utorak je rebalans proračuna i privremeni tromjesečni proračun za sljedeću godinu.

Prihodi su narasli za milijardu i 800 milijuna kuna. A rashodi za milijardu i 700 milijuna kuna. Manjak državnog proračuna ostaje na 12 i pol milijardi kuna što je za 0 cijelih 1 posto manji deficit od planiranog. Višak prihoda rapodijeljen je po ministarstvima rada, socijalne skrbi i te znanosti i obrazovanja - za dječji doplatak, mirovine, porodiljne naknade, naknade za prijevoz.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Razlog zbog kojeg se Vlada sastala ranije, nego običajeno u četvrtak su rokovi. Naime, Vlada je u utrci s istima te je vladajuća većina odlučila s radom Sabora završiti do 25. rujna te ga raspustiti pred izbore. Ako žele uhvatiti vlastite rokove, moraju odraditi zadan posao pa se tako danas donosi posljednji rebalans proračuna u mandatu i još neki zakoni važni za koaliciju prije izbora.

'Rebalans proračuna bolji nego u zadnjih pet godina'

Premijer je još jutros jasno kazao kako su karakteristike rebalansa veći prihodi, ali i nešto veći troškovi. Minus proračuna, odnosno deficit, ostaje isti. Neki će resori, poput socijale, znanosti i rada, rebalansom dobiti više novca.

Premijer Zoran Milanović stanjem u blagajni je zadovoljan. "Bolje je nego prošle godine, nego zadnjih šest godina, pet godina. Bolje je, bolje je. Imamo veće prihode i bez obzira na neke korekcije koje moramo raditi, neke malo povećane troškove, općenito smo to racionalizirali. A nismo grubo rezali, jer da smo grubo rezali ne bi bilo ovog rasta koji je mali ali je čvrst i ja uvijek podcjenjujem ono što radimo kad kažem da je mali to ne znači da je beznačajan on je vrlo robusan i on je prisutan u svim segmentima", rekao je.

"Za 223 milijuna kojim je povećan razdjel ministarstva rada i mirovinskog sustava, 90 milijuna odlazi na dječji doplatak koji se isplaćuje putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a 133 milijuna su namijenjena za povećanje isplata mirovine temeljem usklađena koje smo izvršili ove godine. Ova vlada je rekla da neće zamrzavati mirovine, da će se mirovine usklađivati i to poštujemo", pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministar financija Boris Lalovac pripremio je i takozvano privremeno financiranje, što je uobičajena praksa u predizbornoj godini. Nakon raspuštanja Sabora i Vlade, treba osigurati najmanje tromjesečni normalan rad hladnog državnog pogona. Kad se formira nova vlast, njezin prvi zadatak bit će kreiranje novog proračuna, naravno u koordinaciji s europskom unijom, s obzirom da je Hrvatska u postupku prekomjernog deficita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene