Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi stanari

U osječki zoološki vrt stižu žirafe, marmozeti i pelikani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki Zoološki vrt uskoro će postati bogatiji za više vrsta životinja, među kojima su žirafe, marmozeti i pelikani, koje će uz 650 raznih životinja koliko sada obitava u zoološkom vrtu, obogatiti životinjsko carstvo, za koje se uređuje prema standardima EU i poseban prostor nazvan 'Afrika'.

Po riječima Denisa Vedlina, upravitelja osječkog Zoološkog vrta 'i sada je osječki zoo-vrt specifičan u Hrvatskoj po veličini svoga prostora na otvorenom gdje životinje kao u svojim pravim obitavalištima mogu živjeti, slobodno i nesputano'. Dodaje kako se planira proširenje zoo-vrta na još 36. 000 hektara šume iza vrta, koja se kako je istaknuo prvo mora razminirati, ali kada se to obavi, osječki se zoološki vrt bit jedan od najvećih u ovom dijelu Europe.

Do prije rata u osječkom zoološkim vrtu živjele su žirafe, među njima i prava atrakcija žirafa Oska koja je na svijet došla u tom zoološkom vrtu, što je vrlo rijetko. Od tada nije bilo žirafa koje su zbog sigurnosti izmještene u Mađarsku, te se zato sada s posebnim oduševljenjem očekuju dvije muške žirafe koje će stići iz Njemačke. Godišnje osječki Zološki vrt koji se nalazi u sastavu Unikoma, posjeti više od sto tisuća posjetitelja, a najviše je djece, kojima su posebno zanimljivi lav, tigar, leopard, čimpanza, ljama, američki bizon, ali i brojni gmazovi koji su smješteni u akvarije i terarije

Kao dobar primjer Vedlin ističe suradnju s beogradskim zoološkim vrtom, koji je prošle godine osječkom zoo-vrtu darovao više životinja, među kojima su crni labud, piton i leopard. Inače, kaže upravitelj Vedlin, od ove godine kao i u brojnim drugim europskim zoološkim vrtovima, posjetitelji mogu posvojiti pojedine životinje i svojim sponzorstvom dodatno se brinuti za njihovo "stanovanje" i prehranu. Posebno važnim ocijenio je suradnju s osječkim Odjelom za biologiju, čiji znanstvenici pomažu u brizi za pravilan odnos, prehranu i ostalo vezano uz stanovnike osječkog Zoološkog vrta.

Osječki Zoološki vrt osnovan je 1955. godine, nalazi se na lijevoj obali Drave, a do njega se može doći i posebnim drvenim plovilom (kompom) što je posebna atrakcija i za brojne turiste. Od prošle subote jedan osječki tramvaj oslikan je sa životinjskim carstvom osječkog Zoološkog vrta. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se uzrok vatre VIDEO: U požaru u zoološkom vrtu izgorjelo 26 životinja Slika nije dostupna Provjerili smo VIDEO: S 'krive' strane kaveza

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene