Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rade bez prestanka

Volonteri spojili razdvojenu obitelj: 'Kad je vidio djecu, bio je toliko sretan da je čak i mene poljubio!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Opatovca i Tovarnika danas se više odlazilo, nego dolazilo.

Otvaranje novog žarišta smanjilo je priljev imigranata i izbjeglica preko Bapske i Tovarnika, pa se u kampu u Opatovcu, prvi put od početka krize, moglo odahnuti. Slavonci u Tovarniku zatišje su iskoristili i za tradicionalne manifestacije. Iz Opatovca i Tovarnika danas se više odlazilo, nego dolazilo. Vlakom u podne put Mađarske otišlo je 1180 osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas u Hrvatsku ušlo 2000 ljudi Poziv Srbiji na suradnju: 'Stanimo na balun!' Slika nije dostupna I narukvice s brojevima U OPATOVAC STIGLI STROJEVI Sve je više ljudi, u kampu će se graditi cesta

'Krenuo sam iz Sirije, prošao Tursku, Makedoniju i Srbiju, sada s obitelji nastavljam za Njemačku', priča Husein iz Sirije. U kampu neuobičajeno mirno, no radno za službu traženja. Jedan je muškarac spojen sa svojom ženom i četvero djece.

U Hrvatsku danas ušlo 2000 imigranata, Kotromanović pozvao Srbiju na dogovor: 'Pošaljite ljude tamo gdje mislimo da je najhumanije'

'Našli smo njih u zadnjem šatoru, sjede i čekaju i toliko je bilo radosno kad su vidjeli. "Tata, tata!", i trčali su, spajali, kad je krenuo prema meni oči pune suza, čak mene je poljubio od sreće', kaže prevoditelj Nizar Shoukry. U prihvatnom centru u Opatovcu do sada je spojeno 70 obitelji.

'Idemo po cijelom kampu, stavimo letke na ulazu tamo gdje se dijeli hrana i vičemo njihova imena na megafon', rekao je Kristijan Katinić iz Hrvatskog crvenog križa. Novi migranti i izbjeglice stižu sporadično i u manjim grupama. Manji priljev posljedica je nove točke prijelaza kod Strošinaca, jer puštanje kroz Horgoš, poručuje ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, bila je predstava za javnost.

POVEĆAVA SE BROJ IZBJEGLICA Napravljeni su scenariji u slučaju zatvaranja granica

'Hoće li se to promijeniti, ja se nadam da hoće, ja šaljem poruku da ne muče ljude, da ih ne šalju ovako na vremenu, na kiši, u šumu', rekao je Ostojić.

'Pozivam stanimo "hajdučki" na balun, idemo se organizirati da to bude najbolje za te ljude koji dolaze. Čini mi se da se netko igra s tim ljudima kao ping pong', smatra ministar obrane Ante Kotromanović. Hrvatska se već pet dana sprema i za rutu kroz jug.

'Osnovne bazične pripreme se rade na lokaciji Prevlaka, dakle, ne ide se ni u kakve velike aktivnosti, ali ćemo biti spremni', rekao je Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. I dok izbjeglička kriza traje, Slavonci se ne odriču običaja. U Tovarniku su održani tradicionalni Festival rakija i Bundevijada.

'Ovo je jedno rasterećenje svim mještanima našim i svim susjedima isto, tako su naši prijatelji vidjeli da ima života u Tovarniku i pored svega ovoga što je protutnjalo kroz Tovarnik', kaže organizator Marinko Beljo. No, tutnjanje kroz Hrvatsku se nastavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene