Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevrijeme u Dalmaciji

U Omišu poplavljeni kafići i restorani, loše vrijeme otjeralo turiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lipanj je u Dalmaciju donio nevere i niže temperature. Olujna bura na Zadarskom području potjerala je prve turiste, oni koji su ostali ljetuju u zimskim jaknama. No bijeg iz Dalmacije nije lagan jer je, zbog jakog vjetra naravno, zatvorena autocesta od Maslenice do Svetog roka.

Posljednjih 36 sati u nekim mjestima Dalmacije palo je više kiše od prosjeka za cijelo ljeto zbog sredozemne ciklone koja je protekle noći sa svojim središtem ušla u Jadran i uzrokovala snažnu promjenu vremena i obilnu kišu, izvijestila je danas Udruga ‘Crometeo-motrenje i prognoziranje vremena’.

Pročitajte i ovo Olujno jugo na području Splita - 2 Snažno jugo Obustavljena plovidba katamarana i mnogih trajekata u okolici Splita: Pogledajte o kojim se linijama radi Poplava u Francuskoj Velika tragedija Oca i dvoje djece odnijela poplava dok su pokušavali prijeći most: Sedmero ljudi nestalo u velikoj oluji koja je pogodila europsku zemlju

Najkritičnije je u Imotskom, gdje je u tom razdoblju palo 170 litara kiše po metru četvornome, a slijede Kaštel Gomilica sa 107 litara po metru četvornome, Šibenik sa 100, Split s 97 litara po metru četvornome, Hvar s više od 80 litara po metru četvornome itd., rekao je dopredsjednik Udruge ‘Crometeo-motrenje i prognoziranje vremana’ Rade Popadić. Imotsko polje je poplavljeno, a u svim srednjodalmatinskim rijekama brzo je porasla razina vode, rekao je, dodajući kako su u više gradova i naselja u Dalmaciji vatrogasci morali ispumpavati vodu koja je prodrla u podrume, kafiće i prodavaonice te stanove, a najviše takvih intervencija bilo je u Omišu.

Obilne kiše u Dalmaciji početkom lipnja i jaku promjenu vremena izazvale su previsoke temperature u svibnju, objasnio je Popadić. Kaže kako obilne kiše u Dalmaciji početkom lipnja nisu neuobičajene, nego se ponavlja situacija kakva je bila u posljednjih pet godina. Nestabilno vrijeme u Dalmaciji zadržat će se i danas, a već od srijede vrijeme će se poboljšati i počet će sunčanija razdoblja, ali će lokalnih pljuskova i u idućih nekoliko dana poslijepodne biti, osobito u Dalmatinskoj zagori, rekao je Popadić. Lokalni mediji upozoravaju vozače na opasnost od odrona. Velika kamena gromada jutros je pala s padina Marjana na cestu, ali, kako je rečeno, nitko nije stradao.

Olujna ljeta

Buru i nevrijeme više nisu mogli izdržati strani i domaći gosti. Danas veće turističke seobe iz Dalmacije sa svim ljetnim rekvizitima. I to obilazno oko Svetog Roka. Bura nije dopustila promet autocestom od Maslenice. 'Nevrijeme je i moramo prekinuti odmor, doći ćemo za jedno mjesec dana', rekla je jedna vozačica. One koje su često na udaru vjetra, ne iznenađuje lipanjsko olujno stanje vremena. Nesmetanom prometu nadaju se tek sredinom ljeta. Bura puše tijekom cijele godine, nešto manje u sedmom i osmom mjesecu, ali šesti je uobičajen.

Hrabriji koji su odlučili pričekati ljepše dane, vremenu se ne mogu načuditi. Neće baš paliti vatru, ali ljetovanje u zimskim jaknama zakopčanim do grla nisu mogli zamisliti. Mnogima je otpao dobar dio godišnjeg odmora predviđen za more i sunce. Oleg i Nataša u Hrvatskoj provode već petnaesti lipanj. Prvi put da se nisu okupali. Lipanj je počeo vjetrovito s problemima u prometu. Oni koji su brončanu boju kože na Jadranu željeli hvatati već sada, nisu dobro planirali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene