Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomicanje kazaljki na satu

Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar

Još nije ukinuto ljetno i zimsko računanje vremena i uvedeno jedinstveno, iako je EU to najavljivao još prije nekoliko godina, pa nam se zadnje nedjelje u ovom mjesecu kazaljke pomiču za jedan sat unatrag.

U nedjelju 29. listopada u tri ujutro vrijeme se vraća za jedan sat - na dva sata jer počinje zimsko računanje vremena

U Hrvatskoj je to uređeno Uredbom koju je prošle godine donijela Vlada, a kojom se do 2026. godine određuje zimsko i ljetno računanje vremena.

Digitalni uređaji poput mobitela, satova i računala uglavnom će sami prebaciti vrijeme pa se ne moramo dizati usred noći da ih pomaknemo.

S obzirom na to da počinje zimsko računanje vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, to jest struja će biti jeftinija od 21 sat do 7 ujutro, a prema višoj tarifi obračunavat će se od 7 do 21.

Već godinama traje rasprava o uvođenju jedinstvenog vremena na razini EU-a, ali još nije donesena odluka o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepovoljno vrijeme Izdan meteoalarm: Upozorenje zbog nevremena i grmljavinskih pljuskova te jakog vjetra

Iako se većina neće buniti što će ovime dobiti sat vremena više za spavanje, nekima bi pomicanje sata moglo utjecati na ritam spavanja. Pročitajte koje vam metode mogu pomoći da se razbudite u svim situacijama koje izazivaju pospanost ili kako lakše utonuti u san.

"Smeta mi to što nije podne u podne, nego u jedan sat"

Pitali smo Zagrepčane smeta li im prelazak na zimsko računanje vremena i kako se nose s promjenom. Nekima uopće ne smeta, dok se drugi žale da im kvari bioritam, a voljeli bi i da dan traje duže.

"Smeta mi to što nije podne u podne, nego u jedan sat", rekao nam je Želimir.

Što još kažu građani, pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene