Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ministar gospodarstva?

'U nacionalnom je interesu Škegro izvan politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ime Borislava Škegre, nekadašnjeg ministra gospodarstva, spominje se među mogućim kandidatima za novog potpredsjednika Vlade.

Politički analitičar Damir Grubiša smatra da svaki povratak osobe kao što je Borislav Škegro u politiku ne može izazvati pozitivne reakcije u javnosti. 'Škegro snosi odgovornost za stanje u kojem je politika danas. Za vrijeme njegove vladavine postavljeni su temelji netransparentne privatizacije i manipulacije u nadzornim odborima', kaže Grubiša i naglašava kako Škegro dolazi iz režima koji nije bio popularan i koji je velikim dijelom zaslužan za današnje stanje u gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Povratak Škegre loš za Kosor

Naglašava da bi Škegrin povratak u politiku bio negativan korak i za premijerku Jadranku Kosor koja bi trebala biti vrlo pažljiva kod donošenja takvih odluka, te da bi tim činom i Republika Hrvatska izgubila popularnost što u Europi što u svijetu. 'Dovoditi na političku scenu osobu iz tog miljea ekstra je nepopularan potez i korak unatrag. To bi za Kosor bio jedan od minusa jer kako drugačije opisati dovođenje u politiku potrošenu osobu i s njom ići u igru', zapitao se Grubiša. Naglasio je kako je moguće da je Škegro danas uspješan u biznisu ili nekom drugom poslu, ali ističe kako je u državnom i nacionalnom interesu da se Borislav Škegro više nikada ne hvata politike.

'Škegro bi trebao snositi dio kolektivne odgovornosti zbog stvari koje se danas događaju u hrvatskom gospodarstvu', tvrdi politički analitičar Damir Grubiša Može li Berislav Škegro, ukoliko postane potpredsjednik Vlade, upravljati s pola proračuna i imati nadzor nad nekoliko ministara, pojasnio je za Dnevnik.hr  dr. sc. Goran Čular, s Fakulteta političkih znanosti. 'Po sadašnjim osnovama to je nemoguće, no Škegro zapravo traži izmjenu zakona o Vladi kojom bi se potpredsjedniku dala veća ingerencija kod određenih ministarstava. To je po Ustavu moguće', kaže dr. sc. Čular. Pojašnjava kako Ustav RH kaže da se odnosi unutar Vlade definiraju zakonom o Vladi.

'Taj zakon se dosad već nekoliko puta mijenjao,  a na temelju njega se mogu dati poticaju da se npr. premijeru daju veće ovlasti', pojašnjava Čular i dodaje da je Zakon o Vladi moguće mijenjati do jedne mjere. 'Njime se određuje ima li ključnu riječ i donosi li odluke premijer, ili ministri, ili kabinet. Njime se određuje raspored moći, a on se može postići formalnim i neformalnih načinima', kaže Čular. Dodaje da ukoliko se Škegro vraća u politiku, odnosno u Vladu, on  dolazi kao pojedinac te nema drugi tip uporišta i mora tražiti zakonsku garanciju.

>> Škegro bi u Vladu uz kontrolu ministara i 60 milijardi kuna

Ekonomski stručnjak dr. sc. Luka Brkić kaže kako neće komentirati osobnost Borislava Škegre, jer takve stvari ima običaj ljudima govoriti u lice. No, osvrnuo se na Škegrinu ekonomski karijeru. 'Poznajem njegov rad već 20-tak godina, sjećam se kada je bio asistent na Ekonomskom fakultetu. Bio je iznimno talentiran, bio je mladi ekonomist koji je puno obećavao', kaže Brkić za Dnevnik.hr. Dodaje da Škegro posjeduje dovoljno ekonomskih znanja da postane ministar gospodarstva ili potpredsjednik Vlade.  Brkić se slaže da ako je netko stručan i adekvatan za obavljanje takvog posla, treba mu dati ovlasti i alate da djeluje. 'No, pitanje je je li Borislav Škegro jedina osoba u Republici Hrvatskoj koja ima znanje da preuzme tu dužnost? Ja tvrdim da nije', zaključuje Brkić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene