Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legalizacija

U Ministarstvu su zadovoljni brojem obrađenih zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Svi građani koji imaju nezakonito izgrađene zgrade, a neće izraditi dokumentaciju za legaliziranje, zgrade će im biti srušene", poručuju iz Ministarstva.

Legalizacija bespravno sagrađenih objekata, koju je Vlada pokrenula prošle godine, ne odvija se željenom dinamikom. Od ukupno 826.000 podnesenih zahtjeva, do sada je pravomoćno obrađeno njih svega 166.700 ili 20 posto.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

Tu je i još 40-ak tisuća nepravomoćnih rješenja, koja se odnose na podnositelje čiji su zahtjevi obrađeni, ali još nisu uplatili niti jednu ratu. Unatoč tome, u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja zadovoljni su brojem obrađenih zahtjeva i vjeruju kako će cijeli proces biti završen u planiranom roku od dvije godine.

Uz novi projekt Ministarstva graditeljstva do građevinske dozvole za samo 30 dana

"Naša agencija radi punom parom i vjerujemo da ćemo do kraja lipnja iduće godine obraditi najveći dio zahtjeva. Ima ljudi koji su zahtjeve predavali iz straha, za svaki slučaj, da bi kasnije pronašli izgubljene dozvole i shvatili kako njima zapravo i nije potrebna legalizacija. Stoga je pitanje koliko je brojka od 620.000 neobrađenih zahtjeva realna", kažu u Ministarstvu.

Procjenjuje se kako je više od polovice građana predalo samo prazan papir, odnosno zahtjev. Procjenjuje se kako čak tri četvrtine zahtjeva za ozakonjenje nema potrebnu dokumentaciju. "Izrada te dokumentacije ponekad košta i više od 10 tisuća kuna, pa osiromašeni građani, kada to čuju, jednostavno odustaju od legalizacije i ne žele predati ostatak papira", objašnjavaju.

"U tom slučaju, njihove nezakonito izgrađene zgrade će biti srušene", poručili su iz Ministarstva. (VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene