Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znatno hladnije

U Lici padala susnježica, u Slavoniji poplave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I u Lici je danas zahladnjelo, a u gorju je padala kiša, tuča i susnježica. Olujno nevrijeme praćeno obilnim kišama, tučom i ledom poharalo je područja od Istre sve do Slavonije koja se jutros probudila pod vodom.

U Gospiću se s jutrošnjih 16 stupnjeva u 15 sati temperatura zraka spustila na osam Celzijevih stupnjeva. Od meteorologa na Zavižanu Ante Vukušića doznaje se da je na sjevernom Velebitu poslije podneva izmjereno nula stupnjeva, a nakon susnježice tlo je zabijelila tuča.

Pročitajte i ovo Tuča u Slavonskom Brodu Dobro je biti na oprezu Oluja pogodila dijelove Slavonije, potopila Slavonski Brod: Što nas očekuje danas? Lika bez struje: Ilustracija - 2 još nije kraj opasnosti U Lici još uvijek loše vrijeme, vozači kamiona pronašli zanimaciju: "Kolega me čeka da idemo na kavu, ali ne mogu jer pazim na grah"

>> FOTO: Poplavljeno područje Našica i općine Podgorač

Slavonski Brod: Kiša izazvala poplavu

Zbog obilnih kiša izlili su se bujični vodotoci i kanali u brodskoj i novogradiškoj Posavini gdje je poplavljeno više desetaka podruma i kuća te dio prometnica.

Još više kiše palo je u Lici, Sjevernom primorju, riječkom području, a nisu se proveselili ni stanovnici Daruvara, Nove Gradiške, Požege, Slavonskog Broda, Našica i Županje. Toliku količinu oborina ipak slavonska zemlja nije mogla upiti jer kiša tu pada kao iz kabla cijeli svibanj pa kanali nisu izdržali.

U Podgoraču su poplavljene okućnice, oranice, državne ceste. Onečišćeni su bunari, nema pitke vode, potraje li kiša i stoka će biti evakuirana.

Kako kiša ne prestaje padati, situacija se mijenja iz sata u sat i prijeti proglašenjem izvanrednog stanja, a poslijepodne je izvanrednu sjednicu održao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

'Stanje je vrlo ozbiljno. Zasada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a prijeti nam i proglašenje izvanrednog stanja', rekao je zamjenik brodsko posavskog župana Davor Vlaović.

Naime vodostaj na istočnom lateralnom kanalu Jelas polje kod mjesta Slobodnica poslijepodne je bio 318 centimetara što je 20 do 30 centimetara više od dosada najviše zabilježenog vodostaja i dva centimetra do proglašenja izvanrednog stanja, kaže rukovoditelj obrane od poplava Davorin Piha.

Na kritičnim mjestima grade se zečji nasipi. Piha kaže kako je zečji nasip izgrađen i na dijelu uz autocestu Zagreb- Lipovac, gdje je prijetila opasnost da voda koja se izlila iz lateralnog kanala Krak poplavi autocestu i spriječi promet. To se na sreću nije dogodilo, a zatvoren je samo istočni izlaz na autocestu u smjeru Zagreba.

Najkritičnije je u naseljima Bartolovci i Slobodnica u općini Sibinj te u novogradiškom naselju Prvča. Vatrogasne ekipe su stalno na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i objekata.

Tuča , ponegdje i veličine oraha, počela je padati oko 10 sati. Padala je punih pola sata i iza sebe ostavila golemu štetu. Uništeni su automobili, vinogradi , voćnjaci. Vjetar je rušio stabla, poplavljeni su podrumi . Što se Slavonije tiče, ovo je već druga poplava u samo mjesec dana. Osječko-baranjski župan proglasio je elementarnu nepogodu za čak 39 gradova i općina.

Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje odredio je sve potrebne mjere ako dođe do proglašenje izvanrednog stanja. 'Osigurali smo i prostore za smještaj ljudi ako bude potrebna evakuacija', rekao je zamjenik župan Davor Vlaović, dodajući kako se nada da se to ipak neće dogoditi. (Hina/B.F.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene