Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prati li Hrvatska trendove

Od OVE bolesti na godinu oboli do 30 milijuna ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj manifestacije je dodatno educirati i informirati javnost o ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse koja svake tri do četiri sekunde odnese jedan život.

U KBC-u Zagreb u ponedjeljak je prvi put u Hrvatskoj obilježen Svjetski dan sepse, bolesti od koje godišnje u svijetu oboli između 20 i 30 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj Otpornost na antibiotike - 1 Pitanje koje se zanemaruje Struka desetljećima upozorava na problem koji prijeti zdravlju: "To često prolazi ispod radara javnosti"

Iako su danas više nego ikad dostupna cjepiva, antibiotici i intenzivna skrb, u svjetskim razmjerima godišnje od sepse umire oko osam milijuna ljudi, gotovo svake tri do četiri sekunde ona odnese jedan život.

Podaci o postocima oboljelih i umrlih u Hrvatskoj nisu poznati, no pretpostavlja se da pratimo svjetski trend velike smrtnosti, istaknuo je Adriano Friganović, glavni tehničar Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje kardiokirurških bolesnika na KBC-u Zagreb.

Sepsa je u Hrvatskoj često nedovoljno prepoznat i razumljiv problem. Stoga je cilj današnje manifestacije dodatno educiranje i informiranje zdravstvenog osoblja, kao i razvoj svijesti šire javnosti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse, rekao je Friganović.

Oporavak nakon sepse: Ministar Ostojić ustao iz kreveta

O temi prevencije i liječenje tog globalnog zdravstvenog problema na skupu su govorili liječnici, medicinske sestre i tehničari Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb.

Predstojnik Klinike Mladen Perić upozorio je da je sepsa vodeći uzrok smrti na jedinicama intenzivnog liječenja, kako u nas tako i u svijetu, a uspjesi u liječenju sepse ne prate sveukupni napredak medicine.

Raspolažemo dobrom opremom, no treba intenzivirati njezinu primjenu, dodatno educirati osoblje i osvijestiti u javnosti uzroke tog teškog zdravstvenog stanja, uzrokovanog upalnim odgovorom tijela na infekciju, rekao je Perić.

Obilježavanje Svjetskog dana sepse organiziralo je Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije u suradnji s Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene