Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kirurške dvorane bez ograničenja

KBC Split: Nema opasnosti za pacijente i osoblje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio anesteziologa najavio je prošlog tjedna prekid rada u dvije dvorane za hitne kirurške zahvate koje, prema njihovim tvrdnjama, nisu sigurne za korištenje.

Iako je dio splitskih anesteziologa, njih 16 od 46, prošlog tjedna najavio da će zbog loših uvjeta rada u dvoranama Hitnog kirurškog prijema KBC-a Split od ponedjeljka obustaviti rad, u operacijskim se dvoranama i dalje obavljaju operacije za hitne slučajeve bez ograničenja, neslužbeno se doznaje u bolnici.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

Hitne operacije se normalno odvijaju jer je reorganizirana anesteziološka služba, a u operacijskim dvoranama radi 30 anesteziologa koji nisu potpisali dokument da odbijaju raditi.

Nakon jutrošnje sjednice Stručnog vijeća KBC Split, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje Nenad Karanović nije želio davati nikakve informacije.

Sanacijski upravitelj bolnice Nikola Kolja Poljak tek je nakon upornog traženja okupljenih novinara, koji su ga pred bolnicom čekali satima, preko tajnice poslao šturo priopćenje u kojem je naveo da je na sjednici Stručnog vijeća razmijenjena informacija o stanju u dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu.

Poljak navodi kako se, sukladno propisima o Zaštiti na radu, provjeravaju uvjeti rada u operacijskim dvoranama, odnosno ventilacija i aerozagađenje radnog okoliša, a provjeru provode ovlaštene tvrtke. Zadnje provjera uvjeta za ventilaciju obavljena je u lipnju 2014. a za aerozagađenje u ožujku ove godine.

ODGOVOR NA OPTUŽBE 'U pismu se navodi jako puno lažnih i opasnih stvari'

Te su provjere pokazale da ventilacija zadovoljava te da su koncentracije oksidula u blizini glave pacijenta i pored anesteziologa ispod graničnih vrijednosti izlaganja propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i biološkim graničnim vrijednostima.

Sanacijski ravnatelj u priopćenju navodi da je Stručno vijeće KBC-a na sastanku utvrdilo sve informacije vezane za dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu u kojima je nastavljen normalan rad koji ne ugrožava zdravlje pacijenata i zdravstvenog osoblja.

O navodnim teškim uvjetima rada s novinarima u ponedjeljak nisu željeli razgovarati ni anesteziolozi koji odbijaju raditi, a od anesteziologa koji normalno rade moglo se čuti da odbijaju raditi "oni koji su često na bolovanjima i koji se ne ističu po radu, već su politički angažirani".

Pacijenti koji su bili na pregledima u bolnici ne boje se da neće biti operacija jer su sigurni da će se bolnica već nekako organizirati. Svi upitani mahom su kazali da vjeruju liječnicima koji ih operiraju i smatraju da je KBC Split izuzetno kvalitetna bolnica.

Komora podržala anesteziologe koji odbijaju raditi

Potporu 16-orici anesteziologa koji odbijaju raditi dala je u ponedjeljak Hrvatska liječnička komora (HLK) ocijenivši takav njihov postupak "stručno odgovornim ponašanjem".
 
HLK podsjeća da je tijekom redovnog stručnog nadzora HLK-a, obavljenom u studenome u Klinici za anesteziologiju KBC-a Split, utvrđeno da pojedine operacijske dvorane KBC-a Split nemaju središnji sustav odvođenja viška plinova i para, koji je sastavni dio obvezne opreme za rad u operacijskoj dvorani i pripremi za anesteziju, zbog čega nisu zadovoljeni minimalni tehnički uvjeti za sigurno obavljanje djelatnosti.

HLK poziva državne inspekcije da zabrane rad u neadekvatnim operacijskim dvoranama KBC-a Split, te upozorava da će u slučaju pokušaja sankcioniranja "krajnje odgovornog ponašanja kolega anesteziologa", pružiti svojim članovima svu pravnu pomoć. Također poručuju da će "u okviru svojih nadležnosti procesuirati kolege koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti na štetu pacijenata i zdravstvenih djelatnika, te ih prijaviti nadležnim državnim institucijama". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene