Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi CT

PREGLED TIJELA U 5 SEKUNDI Uređaj vrijedan 8,5 milijuna kuna za hrvatske pacijente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unaprijedit će dijagnostiku bolesti srca, krvnih žila, mozga, crijeva, glave i vrata. Osim što bi trebao prepoloviti liste čekanja, smanjenim zračenjem pacijentima će dodatno sačuvati zdravlje.

Cijelo ljudsko tijelo novi CT uređaj KBC-a Rijeke može pregledati za svega 5 sekundi. Na dan će se na njemu moći pregledati pedeset pacijenata. Unaprijedit će dijagnostiku bolesti srca, krvnih žila, mozga, crijeva, glave i vrata. Osim što bi trebao prepoloviti liste čekanja, smanjenim zračenjem pacijentima će dodatno sačuvati zdravlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!"

Uz ovaj uređaj za skeniranje cijelog tijela bit će potrebno svega nekoliko sekundi, za pregled koji je do sada trajao i do sat vremena. KBC Rijeka je dobio jedan od najmodernijih uređaja vrijedan 8,5 milijuna kuna. Zahvaljujući njemu lista čekanja bi se trebala prepoloviti.

Smanjili liste čekanja za prvi pregled s 3 tjedna na 3 dana

'Za pretragu CT čekanje u rijeci je negdje 60 dana. Mi naravno očekujemo da ćemo nakon što ovaj uređaj bude u punoj funkciji, znači da će se to svesti na manje od 30 dana. To nam je cilj, praktički čekanja neće biti', rekao je Davor Štimac, sanacijski upravitelj KBC Rijeka.

A pacijenti će biti sigurniji.

'Skeniranje cijelog tijela, nešto što je nekada trajalo po pola sata ili sat vremena pa je s novom tehnologijom bilo skraćeno u minute, ovakav aparat to obavi u pet sekundi. Prema tome sa skraćenom pretragom znači i manje zračenja za pacijente, sigurnije je za pacijenta, ali isto tako znači da listama čekanja imat ćemo skračivanje još više', kazao je ministar zdravlja, Siniša Varga.

'Sada zapravo s eotvaraju sve dijagnostičke mogućnosti, mislim da su bolesnici dobili na sigurnosti, osobito oni hitni koji se ne moraju premještati radi dijagnostike na drugu lokaciju', napomenuo je prof. dr. Damir Miletić, predstojnik Klinike za radiologiju.

A na novu lokaciju, uskoro će najmlađi pacijenti. Konačno je odzvonilo zastarjelim prostorijama i uređajima.

Riječani su dobili jamstvo Vlade za gradnju nove bolnice na Sušaku, koja bi trebala objediniti pedijatriju, dječju kirurgiju i ginekologiju. Gradnja bi trebala krenuti već na jesen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene