Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U KATEGORIJI SMEĆA

POSLJEDICE LOŠEG REJTINGA 'Morat će se ići ili u otpuštanje ili u rezanje plaća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da investitori imaju povjerenja u poruke novog mandatara jer nam tako pada kamata na dug koji Hrvatska ima. To je bolji dio, međutim i dalje nam kreditni rejting ne raste - ostaje nepromijenjen ili u kategoriji smeća.

Mandatar Orešković, iako nije donio niti jednu konkretnu odluku, Hrvatskoj je već osigurao manju kamatu na državne obveznice. Od kada je dobio mandat za sastav Vlade, prinosi na državne obveznice su na najnižoj razini od rujna 2015. Sada je tako 3.66 početnih bodova, a kada je dobio mandat, prinos na obveznice bio je 3.93 početna boda.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Čini se da investitori imaju povjerenja u poruke novog mandatara jer nam tako pada kamata na dug koji Hrvatska ima. To je bolji dio, međutim i dalje nam kreditni rejting ne raste i ostaje nepromijenjen ili u kategoriji smeća.

Već u trenutku dobivanja mandata, zahvaljujući reputaciji Tihomira Oreškovića, popravila se krvna slika Hrvatske. Zbog netipičnog mandatara kamate na postojeće dugove značajno su pale, a vrijednost obveznica porasla. Buduća zaduživanja bit će povoljnija, a vraća se i povjerenje investitora.

'Ovo je pozitivno za Hrvatsku, za građane Hrvatske, za korporacije, za gospodarstvo', rekao je mandatar Tihomir Orešković.

No to ipak nije dovoljno za podizanje kreditnog rejtinga. Standard and Poor's jučer je potvrdio negativnu ocjenu. Hrvatske obveznice i dalje smatraju smećem.

'Najviše nam zamjeraju činjenicu da nismo javne financije uspjeli dovesti pod kontrolu, da vrlo vjerojatno nećemo, nažalost, ostvariti one ciljeve iz procedure prekomjernog deficita i to je ujedno glavni razloga zašto nam nisu povećali kreditni rejting', smatra ekonomska stručnjakinja Vedrana Pribičević.

A ono što zamjeraju nije promijenjeno od '97. Hrvatska je tad imala najpovoljniju ocjenu. Svaka sljedeća bila je niža.

'Nova Vlada ima puno više prostora i ajmo reći lakše, zapravo bolje mogućnosti da rejting vrati, jer ipak kad imate pozitivni gospodarski rast, puno imate bolje i prihode, a svakako i lakše možete raditi strukturne reforme', rekao je ministar financija Boris Lalovac.

Status smeća dodijeljen je u prvoj godini mandata Vlade na odlasku, a slični uvjeti očekuju i Oreškovićevu Vladu.

'To je bilo očekivano, tako je i prije 4 godine aktualna Vlada dobila istu priliku da u 6 mjeseci odredi kojim smjerom planira i želi voditi makroekonomsku politiku. Nažalost, ta prilika nije iskorištena i svi dobro znamo da nam je u tom mandatu 2 puta rušen kreditni rejting', kazao je Josip Budimir iz Domoljubne koalicije.

Vremena za promjene nema mnogo

'Pogotovo zato jer je riječ o desnoj Vladi i od nje se očekuje da nekako ipak te glavne uzance tog programa inkorporira u sljedeći budžet', dodaje Pribičević.

Agencije će pratiti sve. S naglaskom na donošenje novog proračuna i zauzdavanje prekomjernog deficita. Prvih 6 mjeseci bit će ključno.

'Nisam sigurna da ima više mjesta za smanjenje materijalnih troškova, nego će se nažalost morati ići ili u otpuštanje ili u rezanje plaća', smatra Pribičević.

A to može značiti samo jedno. Teret rezova podnijet će oni koji su za ovakvo stanje financija najmanje krivi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene