Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oplegnathus fasciatus

JADRANSKA PIONIRKA Nikad viđena vrsta Havajsko otočje zamijenila našim morem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobičnu ribicu dugačku desetak centimetara, koja je ulovljena u Jadranu, bloger s bloga More ljubavi, okrunjena Teutina ljubav, fotografirao je te detalje poslao u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Bloger se obratio Institutu za oceanografiju i ribarstvo, a nakon detaljne analize ribice, stigli su i rezultati. Radi se o vrsti Oplegnathus fasciatus, engleskog naziva 'The barred knifejaw', 'The striped beakfish'.

Pročitajte i ovo Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine" Slika nije dostupna Nije zlatna, ali... NEOBIČAN ULOV U JADRANU 'Nema ljuske, nego hrapavu kožu, kao morski psi i raže'

'Ovom prilikom „krstimo“ vrstu i hrvatskim imenom: Prugasti kljunaš', javljeno je iz Instituta.

Objasnili su kako se radi o bentopelagičnoj vrsti koja naseljava priobalna grebenska područja na dubinama od 1 do 10 metara. Njezin prirodni areal rasprostranjenja je sjeverozapadni dio Tihog oceana i to u vodama Japana, Koreje, Tajvana, te u istočnom dijelu Tihog oceana oko Havajskog otočja. U Sredozemnom moru je po prvi puta zabilježena, samo fotografijom, 2 jedinke, u vodama oko Malte prije 6 godina.

NEOBIČAN ULOV U JADRANU 'Nema ljuske, nego hrapavu kožu, kao morski psi i raže'

'Vrsta je umjerenog pojasa. Hrani se sitnim pridnenim beskralješnjacima. Mlađ se vrlo često sakuplja ispod plutajućih objekata na moru, najčešće plutajućih algi. Dosada najveća zabilježena dužina iznosi 80 cm, a masa 6.4 kg. Zubi su kod odraslih jedinki snažni i poredani tako da su stopljeni u jednu kljunastu tvorevinu, po kojoj smo i dali vrsti hrvatsko ime, kojom su u mogućnosti razbijati tvrde strukture poput ljuštura školjkaša i morski puževa, kao i morskih ježinaca', stoji u priopćenju Instituta.

Prvi nalaz u Jadranu

U područjima gdje inače obitava, ova vrsta ima gospodarski značaj zbog izuzetne kvalitete mesa. Također se koristi u marikulturi, te kao objekt ulova u sportskom ribolovu.

Iz Intituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdili su kako se radi o prvom nalazu ove vrste ribe u Jadranu.

'Ulovljena u vrši za lov škampa otprilike 1 nautičku milju ispred Urinja (Riječki zaljev) na ulazu u Bakarski zaljev, 23.11.2015. godine. Prvi nalaz za Jadran! Utvrđena dužina: 10.0 cm (jedinka je u juvenilnom stadiju, stadij mlađi)', javljaju iz Instituta te dodaju kako pretpostavljaju da je jedinka najvjerojatnije, ne isključujući i neki drugi vektor unosa, dospjela u Jadran 'antropogenim unosom', odnosno transport brodovima, najvjerojatnije teretnim ili tankerima, putem komora u brodovima tzv. „sea chest“ ili putem balastnih voda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene