Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati

Kosti pronađene kod Josipdola pripadaju ženskoj osobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hina javlja da prvi rezultati analize kosti pokazuju kako je riječ o ženskoj osobi, no još uvijek se ne zna pripadaju li nestaloj maloljetnoj Drnišanki Antoniji Bilić.

Izvor blizak istrazi je Hini potvrdio kako je u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu utvrđeno da ljudski ostaci pripadaju ženskoj osobi te da slijedi detaljnija analiza koja bi trebala pokazati je li riječ o maloljetnoj djevojci, kojoj se u lipnju prošle godije izgubio svaki trag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalio se i na povlačenje Paravinja povukao žalbu na presudu za ubojstvo Antonije Bilić Slika nije dostupna Maksimalna kazna Bahato primio presudu za slučaj koji je Hrvatsku dignuo na noge

Kompletni rezultati obdukcije i DNK analize bi se mogli znati za par dana. Tada će se konačno rasvijetliti čitavi slučaj ali i otkriti ono što svih zanima - radi li se o Antoniji Bilić. Naime,  istražitelji imaju sve Antonijine podatke u bazi; posjeduju njezin zubni karton, tijekom istrage uzeli su uzorke krvi od roditelja i sestara, imaju i tragove iz kamiona. 

'Uobičajeno vrijeme bi moglo biti nekih 10 do 15 dana ako nema nikakvih problema, u smislu da ne morate ponavljati korake analize. A ovisno o tome kakav uzorak ste dobili, i kolika je priprema uzorka da počnete raditi - od čišćenja kostiju, pranja, čišćenja tkiva, ovisno o stupnju degradiranosti', pojašnjava dr.sc. Vedrana Škaro, DNK analitičar, voditeljica laboratorija za forenzičnu genetiku  Genos.

Što je važno znati o DNK analizi pronađenih bioloških uzoraka?

Važna osobina DNK jest da je izuzetno stabilna molekula i ukoliko se pravilno pohrani, u in vitro uvjetima, redoslijed njezinih sastavnih jedinica se ne mijenja, pa se tako pohranjen uzorak može iskoristiti za usporedbu njegova DNK profila s profilom nekog drugog profila i nakon nekoliko godina.

Najvažnije je da se pronađeni uzorak na očevidu ne uništi. Jer, svaki od njih prolazi standardnu, ali strogu proceduru. Prvo se izolira u posebnoj sobi, potom umnožava kako bi se dobio genetski profil. Cijeli proces traje od jednog do tri dana.

Analizom kostiju mogu se odrediti spol i dob osobe, približno vrijeme smrti, ozljede ili čak uzrok smrti te obaviti identifikacija nepoznatog leša.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene