449715
449715
449715
449715
449715

Otvorena su biračka mjesta u inozemstvu

  • , 10.09.2016., 10:13
  • Autor:
  • komentara

Sva biračka mjesta u inozemstvu, određena za prijevremene parlamentarne izbore, otvorena su, sve teče uredno i bez gužvi, kažu u subotu ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Osim u Hrvatskoj, novi sastav Hrvatskog sabora bira se u 49 država diljem svijeta, bira se dva dana, u subotu i nedjelju. Glasuje se na 115 biračkih mjesta u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu.

U subotu, do osam sati po našem vremenu, otvorena su biračka u europskim zemljama, Aziji, Australiji.

Prva su otvorena tri biračka mjesta u Australiji, u petak, u 23 sata po našem vremenu, pa će prvi izborni dan u Canberri, Melbournu i Sidneyu završiti u subotu u 11 sati.

Na četvrtom biračkom mjestu, u Perthu, prvi izborni dan završava u 13 sati, podsjeća potpredsjednica DIP-a Renata Šantek.

Upravo u Sidneyu i Melbournu birači su pokazali najveće zanimanje za izbore, do 11 sati po tamošnjem vremenu, glasovalo ih je 126, odnosno više od 190, navodi Šantek.

Do spomenutog vremena birača nije bilo na biralištima u New Delhiju i Pekingu.

Zbog vremenske razlike, tek u subotu u podne po hrvatskom vremenu, otvorit će se birališta u zemljama južne Amerike, sat kasnije u Kanadi i dijelu Sjedinjenih Država.

Posljednje će se, u 16 sati, otvoriti, biralište u Los Angelesu.

Za glasovanje u inozemstvu za prijevremene se izbore aktivno registriralo oko 60 tisuća birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 tisuće više u odnosu na izbore u studenom. U BIH, aktivno se registriralo 35 tisuća hrvatskih državljana. U toj državi je i najviše biračkih mjesta, 34, potom u Njemačkoj, 17.

U inozemstvu, u XI. Izbornoj jedinici, od 151 saborskog zastupnika biraju se tri, biraju ih hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su zbog obveza izvan domovine, no oni glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice, pod uvjetom da su se prethodno registrirali. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se