Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici popustili

U Imotskom i dalje gori: Stigli i stručnjaci za ispitivanje zraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Imotskom i dalje gori odlagalište otpada. Mijenjala se nadležnost nad deponijem, pa su prosvjednici blokirali put, no danas poslijepodne krenulo se ponovno u gašenje požara i to nasipanjem zemlje. Stigli su i stručnjaci za ispitivanje zraka.

Na odlagalište otpada Kozjačić stigli su djelatnici zavoda za javno zdravstvo i uzeli uzorke zraka. Postavit će, kažu, i sedimentatore na mjestima gdje ljudi žive, kako bi analizirali taložnu tvar.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

'Mi uzimamo i uzorke za mikrobiološku analizu da vidimo ima li kakvih živih bioloških agensa u zraku, a inače se u toj taložnoj tvari analiziraju teški metali', kazala je Jasna Ninčević iz Zavoda za javno zdravstvo.

Gradonačelnika su uputili da se hitno treba ugasiti požar, a prosvjednike uvjeravali da moraju odblokirati put. 'Znači kad je neko požarište kao ovo, potrebno je upotrijebiti bioalge. Međutim, gospodin gradonačelnik je kontaktiran, bio je na Hvaru, interesirao se i predlaže drugi postupak, koji bi isto dao rezultat', kazala je toksikologinja Jasmina Suton.

I prosvjednici su popustili. 'Dogovorili smo, zapravo struka je odredila, na koji se način može izvršiti sanacija', kazao je prosvjednik Joško Mustapić.

'Iz iskustva s Hvara, sanirat ćemo tamponom. I to što boljim i sitnijim tamponom da se što brže sanira', kazao je gradonačelnik Ante Đuzel.

Stoga su već krenuli kamioni sa zemljom. 'To je u biti trebalo raditi svakih pola metra. Nažalost, nije se radilo, nije se gospodarilo kako treba s tim odlagalištem', kazao je Đuzel.

Kozjačić još uvijek gori, inspekcija za zaštitu okoliša još je u ponedjeljak naložila da se opožarene površine prekriju inertnim materijalom. Međutim, tek se danas počelo ozbiljnije raditi na tom problemu.

 

Za odlagalište otpada 'Kozjačić' izrađen je Plan sanacije i zatvaranja i dostavljen je Županiji, koja se treba očitovati. Država bi trebala platiti 60 posto od 6,7 milijuna kuna. A mještane samo zanima čist zrak i zdrav život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene