448656
448656
448656
448656
448656

Željka Markić i 'U ime obitelji' traže referendum

  • , 01.09.2016., 11:43
  • Autor:
  • komentara

U udruzi 'U ime obitelji' i dalje traže referendum o promjeni izbornog zakonodavstva.

 
 
 
 
Željka Markić i kolege (Foto: Patrik Macek/PIXSELL )
Željka Markić i kolege (Foto: Patrik Macek/PIXSELL )

Udruga "U ime obitelji" predala je zahtjev Ustavnome sudu i Ministarstvu uprave da ponovo razmotre svoju odluku da se ne raspiše referendum o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, i to zbog pozivanja na lažni broj birača u Republici Hrvatskoj jer, tvrdi ta udruga, u Hrvatskoj ima 3,5 do 3, 7 milijuna birača, a ne kako je svojevremeno tvrdilo Ministarstvo uprave, 4,1 milijun birača.

Udruga "U ime obitelji" prikupila je 380 tisuća potpisa u okviru svoje inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", rekla je Željka Markić u četvrtak novinarima ispred Ustavnoga suda. Podsjetila da je Ministarstvo uprave ocijenilo kako 380 tisuća potpisa nije deset posto od ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj.

"Svi podatci pokazuju da nema više od 3,5 milijuna birača", dodala je Markić i pri tome se pozvala podatke Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osigurane (HZZO), demografa i neka kasnija tumačenja Ministarstva uprave. Istaknula je kako je, na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, bilo 3, 7 milijuna birača a HZZO ima 3, 5 milijuna osiguranika.

"Temelj demokracije je poštivanje volje birača, a promjena izbornoga zakona temelj je promjena u Republici Hrvatskoj", ocijenila je.

Član te udruge Ivo Džeba podsjetio je pak na i neke zahtjeve koje su iznijeli kada su tražili referndumsko izjašnjavanje o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, kao što su zabrana predizbornoga koaliranja, smanjenje izbornoga praga na tri posto, drukčiju organizaciju izbornih jedinica te pravo na tri preferencijalna glasa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se