Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetovanje ili glasovanje?

U ime obitelji: Izbori sredinom srpnja zakinuli bi stotine tisuća građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga U ime obitelji ne favorizira održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora usred ljeta, a u vezi s tim oglasili su se i priopćenjem.

Održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora sredinom srpnja, kako se već nagađa u medijskom eteru, iz udruge U ime obitelji smatraju lošim, jer bi se time "stotinama tisuća građana onemogućilo bi se ostvarivanje biračkog prava", pišu iz navedene udruge u priopćenju za javnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obljetnica referenduma SDP bijesan zbog poteza Hrvatske pošte: "Jasno se svrstala na stranu desničarenja i diskriminacije dijela sugrađana" Željka Markić - U ime obitelji Iznad zakona Udruga U ime obitelji podnijela tužbu Ustavnom sudu: "Roditelji odgojitelji grubo su izigrani"

"Prema podacima Ministarstva turizma i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, svake godine tijekom srpnja i kolovoza oko 200.000 punoljetnih hrvatskih građana odlazi na ljetovanje, a oko 40.000 građana je na sezonskom radu tijekom navedenih mjeseci. Održavanje izbora u ljeto značilo bi da bi, samo prema tim podacima, izlaznost bila barem 13% manja nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je na birališta izašlo 52% birača! Osim toga, za vrijeme ljeta se građani ne žele baviti izbornim i političkim temama, stoga bi izlaznost bila još manja!", ističe se u priopćenju udruge U ime obitelji.

Pozivaju se u priopćenju i na Rezoluciju 1591 (2007) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja ističe kako je "Pravo glasa je temeljna sloboda u svakom demokratskom sustavu".

"Ovaj termin izbora također nije prihvatljiv jer do sada DIP nije omogućio elektroničko ili dopisno glasovanje, a Ministarstvo uprave i MUP nisu riješili problem neusklađenosti biračkih popisa sa stvarnim prebivalištima građana, što je pokazala i situacija s dovođenjem birača autobusima na glasovanje na lokalnim izborima", smatrju iz U ime obitelji.

Na kraju "traže" da se prijevremeni izbori "održe u skladu s najvišim demokratskim standardima i europskom praksom", kako bi osim veće izlaznosti građana na iste, nova Vlada mogla imati i demokratski legitimitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene