Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definicija braka

'U ime obitelji' skupili više od 710.000 potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa 'U ime obitelji' objavila je kako je više od 710.000 osoba potpisalo peticiju za referendum o promjeni Ustava po pitanju definicije braka.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' na konferenciji za medije objavila je da je prikupila više od 710.000 potpisa za peticiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvoreno pismo Inicijativa 'U ime obitelji' Josipoviću: Pojasnite značaj referenduma! Slika nije dostupna 'U ime obitelji' 'Uvjereni smo da ćemo prikupiti i više od 450 tisuća potpisa!'

Sada slijedi prikupljanje popisnih knjiga, što će, procjenjuju trajati dva do tri tjedna. Nakon toga će konačni broj predati predsjedniku Sabora.

Na konferenciji su rekli kako su suočeni s nedemokratskim djelovanjem od strane vlasti. Smatraju kako su se suočili s još jednom nedemokratskom preprekom, a to je tumačenje hoće li se odluka donesena na referendumu ubaciti u Ustav. 'U ime obitelji' smatraju da je referendumska odluka obvezna i da mora ući u Ustav bez obzira na stav zastupnika u Saboru o tom pitanju.

'Vidjeli smo da se u samo dva tjedna može postići da se puno različitih ljudi ujedini oko pitanja koje im je važno', rekla je Željka Markić. Dodaje da je to inicijativa koja ima za cilj povećati mir i pravednost.

'Očekujemo da će Sabor poštivati Ustav i napraviti korake koje je dužan napraviti', zaključuje Markić.

Podsjećamo, nakon što je za referendumsko pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' prikupljeno 380.000 potpisa, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin otkrio je za Dnevnik.hr kako je za uspješnost inicijative potrebno najmanje - 450.000 potpisa.

Također je u razgovoru za Dnevnik.hr prvi put spomenuo daljnju pravnu proceduru, koja sad, nakon što je  'U ime obitelji' prikupila pola milijuna potpisa, postala dijelom višednevne javne rasprave, kako po saborskih hodnicima, tako i na društvenim mrežama.

>>Odluka s referenduma je obvezujuća, ali o izmjeni Ustava odlučuje Sabor?!

Naime, prijepori se stvaraju oko tumačenja pravne snage referenduma - je li on sam po sebi dovoljan za izmjenu Ustava, kao što tvrde oporbene političke stranke i okupljeni u 'U ime obitelji' ili je za izmjenu Ustava ipak potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika Hrvatskog sabora, kako tvrde iz vladajuće koalicije ?

Zagovornici isključive pravne prednosti referenduma tvrde kako se inzistiranjem na saborskoj izmjeni Ustava ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu 'da je odluka donesena na referendumu obvezatna'.

>>Inicijativa 'U ime obitelji' Josipoviću: Pojasnite značaj referenduma!

Iz Građanske inicijative 'U ime obitelji' pozvali su stoga javno i predsjednika Ivu Josipovića na ulaganje 'dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene