Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Tri jame pune žrtava

U Hudoj jami i ostaci ženskih žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U napuštenu rudniku Barbarinu rovu u naselju Hudoj jami blizu Laškoga (Slovenija), gdje je prije dva i pol mjeseca otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica iz vremena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nalaze se i posmrtni ostatci žena, javila je u petak Slovenska televizija.

Stručnjak za sudsku medicinu Jože Balažic potvrdio je danas u razgovoru za novinare Slovenske televizije da su u rovu pronađena i tijela žena, ali je zanijekao informacije da su nađeni posmrtni ostatci djece. Novinari su posjetili Barbarin rov da bi provjerili kako teče ekshumacija do sada otkrivenih žrtava. Balažic je u razgovoru potvrdio da se u napuštenu rudniku po dosadašnjim istraživanjima nalaze tri jame, vjerojatno pune ubijenih žrtava iz poraća, no one se za sada ne ispituju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bajić posjetio Hudu jamu 'Zajedno ćemo istražiti što se stvarno događalo 1945.' Slika nije dostupna Izjava Slovenske biskupske konferencije 'Tražimo pronalaženje krivaca za gnjusne zločine protiv čovječnosti'

Dosad otkrivene žrtve nađene su u gornjoj galeriji rudnika, kad je u početku ožujka državno povjerenstvo za žrtve poraća s ekipom rudarskih inženjera probilo više betonskih, zemljanih i metalnih pregrada koje su godinama skrivale mjesto zločina.

Otkrivanje Hude jame i prikazivanje žrtava koje su tamo umrle u agoniji odmah nakon sukoba u Drugom svjetskom ratu osupnulo je Sloveniju, u kojoj se nalazi više stotina grobnih mjesta iz prvih poratnih mjeseci u kojima se nalaze ubijeni pripadnici 'poraženih vojski' i civili, među njima i brojni Hrvati s 'križnog puta'. Do sada se pretpostavljalo da su u Barbarinu rovu samo ubijene razoružene vojne osobe i muškarci, vjerojatno slovenski domobrani, te pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene