441964
441964
441964
441964
441964

Pogledajte doček prvih migranata iz Italije: 'Nadam se da ću ostati ovdje do mirovine'

  • , 01.07.2016., 14:42
  • Autor:
  • komentara

Prva skupina migranata iz Italije, njih četvorica, premješteni su u Hrvatsku i u petak oko 13 sati stigli su u Prihvatilište za tražitelje azila Porin.

 
 
 
 
Stigli prvi migranti (Video: Dnevnik Nove TV)
Stigli prvi migranti (Video: Dnevnik Nove TV)

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

"Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku", kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati.

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.

"Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela", kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

'Još bih samo naglasio da je Hrvatska zrela i spremna prihvatiti i živjeti različitosti', kazao je ministar Orepić.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

"Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički, europski problem", kazao je Baričević.

Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani iz Eritreje kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

Voditeljica prihvatilišta Anita Dakić kazala je da će četvorica migranata već sutra "ući u proceduru" i podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom, koji će se "riješiti prioritetno". "Ne želim se vezati za neke rokove, ali najduže što možemo očekivati je 30 dana", kazala je Dakić.

Podsjetila je da prihvatilište migrantima pruža tri obroka, od čega dva kuhana, ali i niz radionica i dnevnih aktivnosti poput učenja jezika te psihosocijalne pomoći.

Dodala je i da su u prihvatilištu spremni primiti i nove ljude, u skladu s rasporedom koji napravi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se