Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraljevska pinceza

Princeza Anna na svečanoj večeri kod predsjednika Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kraljevska princeza', kako glasi njezina službena titula, slovi za jednog od najpopularnijih članova britanske kraljevske obitelji. U Hrvatskoj je već bila, ali davne 1972. godine.

Britanska princeza Anne stigla je u sužbeni posjet Hrvatskoj i sastala se s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem s kojim se suglasila da se hrvatsko-britanski odnosi razvijaju pozitivno, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Princeza Anne prisjetila se svog boravka u Hrvatskoj 1972. godine i izrazila zadovoljstvo ponovnim dolaskom. Nakon kraćeg razgovora, predsjednik Mesić sa suprugom priredio je gošći i osobama u njezinoj pratnji svečanu večeru i u zdravici podsjetio na dugu tradiciju hrvatsko-britanskog prijateljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iran zarobio 15 britanskih mornara Slika nije dostupna Na čelu kraljevske garde prvi put žena

Rekao je kako ne bi bilo dobro da se zaborave korijeni tog prijateljstva koji sežu do razdoblja savezništva stvorenog za vrijeme Drugog svjetskog rata, navodi se u priopćenju. Kći kraljice Elizabete II. boravit će u Hrvatskoj do srijede 4. veljače i uz Zagreb posjetiti Split. Princeza Anne prvi je put posjetila Hrvatsku 1972. godine u pratnji kraljice Elizabete II. koja je boravila u državnom posjetu na poziv tadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita i tom prigodom bila u Zagrebu, Đakovu, Dubrovniku, Puli i na Brijunima. Godine 1996. princeza je posjetila Split na proputovanju prema BiH gdje je obišla britanske vojnike u sklopu mirovne misije u toj zemlji.

Uoči dolaska princeze Anne, britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt izjavio je da dolazak tako visokog člana britanske obitelji 'odražava važnost koju Velika Britanija pridaje bilateralnom strateškom partnerstvu s Hrvatskom', i to u 'ključnom trenutku kada se za Hrvatsku u 2009. godini donose važne odluke o njezinom približavanju NATO-u i EU-u'. Velika Britanija je ratificirala Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Hrvatsku i snažno je podupire u njenim nastojanjima da postane punopravna članica EU-a.

Veleposlanik ističe da će posjet princeze Anne biti odlična prigoda da vidi ključne promjene u Hrvatskoj od njezina zadnjeg posjeta prije deset godina, kao i prigoda da u Zagrebu i Splitu pruži potporu ranjivim društvenim skupinama i pokaže interes za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta. Tijekom višednevnog posjeta Hrvatskoj, princeza Anne obići će zagrebačku udrugu Krila -Terapijsko jahanje, Centar za rehabilitaciju 'Zagreb' - Podružnicu Sloboština, Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, a u Splitu Pomorsku bazu Lora te Mediteranski institut za istraživanje života Medils. Princeza Anne drugo je dijete i jedina kći kraljice Elizabete II. i vojvode od Edinburgha. Rođena je 1950. godine, a titulu 'kraljevska princeza' dodijelila joj je kraljica Elizabeta II., u lipnju 1987. godine zbog važnosti kraljevskih dužnosti koje obavlja u njezino ime.

Obnaša dužnost međunarodne predsjednice zaklade 'Save the Children Fund' koja se brine za socijalno ugroženu djecu u Velikoj Britaniji i u četrdeset dvije druge zemlje svijeta i pokrovitelj je udruge 'Riders for Health' koja pruža zdravstvenu skrb u ruralnim područjima Afrike. Princeza Anne usko surađuje s brojnim dobrotvornim društvima poput 'The Princess Royal Trust for Carers', najvećim servisom za pružanje pomoći osoba s invaliditetom i kroničnim bolesnicima.

Poznata je i po sklonosti prema konjičkom sportu u kojem je osvojila dvije srebrne i jednu zlatnu medalju na europskim prvenstvima te je jedini član britanske kraljevske obitelji koji se natjecao na Olimpijskim igrama. Predsjednica je Britanskog olimpijskog odbora te članica Međunarodnog olimpijskog odbora i Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Princeza Anne u braku je s viceadmiralom Timothyjem Laurenceom i ima dvoje djece iz prvog braka s kapetanom Markom Philipsom. 

U mnoštvu poznatih lica kraljevske obitelji rijetki će zamijetiti samozatajnu Anne Elizabeth Alice Louise, mlađu sestru princa Charlsa. Nije ljubiteljica kamera ni novinara. Nije sklona skandalima. Vjerojatno je zbog toga prvi vrhu ljestvice najpopularnijih članova britanske kraljevske obitelji. Možda se najmanje pojavljuje u medijima, no kada su u pitanju službene dužnosti, princeza Anne na svakom je koraku. Nosi titulu kraljevske princeze, što znači da je politička izaslanica svoje majke, kraljice Elizabethe II. Na godinu obavi oko 700 kraljevskih dužnosti i javnih pojavljivanja. Sudjeluje u radu više od 200 dobrotvornih zaklada i organizacija.

58-godišnja princeza ima još jednu strast - konje. U mladosti se čak bavila konjičkim sportom. I to uspješno! Osvajačica je jedne zlatne i dviju srebrnih medalja na europskim prvenstvima. Jedina je članica kraljevske obitelji koja je sudjelovala na Olimpijskim igrama. Onima u Montrealu, 1976. godine. Udavala se dva puta. Iz prvog braka ima dvoje djece: Petera i Zaru. Iako privatni život skriva kao zmija noge, novinari su razotkrili da je u mladosti hodala s bivšim suprugom aktualne šogorice Camile Parker Bawles.

U medijima je završila i 1974., kada je bila metom neuspjele otmice. U središtu Londona, nepoznati ju je muškarac pokušao izvući iz kraljevske limuzine i tražiti otkupninu. Nije uspio. Princeza ga je navodno udarila i pobjegla. Nakon nemilog incidenta, značajno je pojačano osiguranje svih članova kraljevske obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene