Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različita očekivanja

U HRVATSKU STIŽE MMF Premijer će predstaviti plan za spas gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković sastaje se u srijedu s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku. Predstavit će mu svoj ekonomski plan za spas gospodarstva. Prije toga, predstavnici MMF-a u utorak navečer su razgovarali i s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Premijer Orešković u srijedu će pozdraviti izaslanstvo MMF-a. U posjet mu dolazi novi šef misije, Egipćanin Khaled Sakr. Želi se upoznati s premijerom, ministrom financija, ali i planovima nove vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Brkić: Novi proračun će pokazati smijer u kojem ide nova Vlada, ali neće bitno promijeniti rejting Slika nije dostupna Komentirao mjere 'Ovo je popis želja, nabrajanje nije dovoljno, važno je predstaviti konkretne mjere'

'Sigurno da želimo čuti na koji način oni gledaju ovaj program vlade, ali sad na konkretne mjere, sigurno oni gledaju i na program koji je predstavljen od strane vlade', rekao je Zdravko Marić, novi ministar financija.

Premijer će im, kako je jučer najavio u intervjuu za Novu TV, prezentirati planove smanjenja duga i deficita, te većeg gospodarskog rasta.

'U isto vrijeme ću iskoristiti priliku da iskomuniciram naš plan, koji sam prezentirao u saboru, ali u isto vrijeme i da od njih dobijem neke indikatore kako pojačati naš kreditni rejting', kazao je premijer Tihomir Orešković.

Prijašnjoj vladi, MMF je predlagao uvođenje poreza na imovinu, kasniji odlazak u mirovinu, prodaju državnih poduzeća i manji broj agencija. Dio toga je već u planu vlade, no ova će godina proći bez izmjena u poreznom sustavu. Porez na imovinu koja nije u funkciji najavljen je za iduću.

'Postoji jako puno predradnji koje je porebno napraviti i sigurno da jedan takav porez nije moguće preko noći uvesti', rekao je ministar Marić.

O tome će biti riječi i u srijedu s MMF-om, ali taj sastanak u vladi ocjenjuju ipak protokolarnim. Novi, puno konkretniji, čeka ih ubrzo. U svoju redovnu misiju, predstavnici MMF-a stižu krajem veljače. Doznajemo da će ih najviše zanimati proračun i kontrola javnog duga.

Prijedlozi MMF-a često su oštri i bolni rezovi, poput manjih plaća i mirovina. No, Hrvatska nije u stand by aranžmanu, pa njihove preporuke, kaže profesor Brkić, ne mora uvažiti.

'Ono što jest ili bi moglo biti sporno je da ukoliko bismo povjerali ili ministar financija da će to netko drugi uraditi umjesto nas, da će doći dati nam analitiku, lijekove i konačno rješenje. To nažalost nije moguće očekivati', rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić.

Očekivanja od nove vlade su različita. Europska komisija i kreditne agencije traže rezanje troškova, a sindikati veće plaće. Premijeru i ministru financija, proračun neće biti lako donijeti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene