Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret danu borbe

U Hrvatskoj više od 800 oboljelih od AIDS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je svake godine broj oboljelih od HIV-a veći za 60. Ususret Međunarodnom danu borbe protiv AIDS-a, u Zagrebu traje edukativni tjedan. Uz predavanja, letke i brošure, javnost se uči opasnostima HIV-a i njegovoj prevenciji.

Svakih 8 sekundi jedna se osoba u svijetu zarazi virusom HIV-a. U Hrvatskoj je više od 800 oboljelih. Svake godine brojka naraste za 60. 'Za tih 50, 60 ljudi, te statistike nisu više bitne, kad se oni nađu, nažalost, u takvoj situaciji', tumači Ivana Crnčić iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a. Svijet broji gotovo 40 milijuna zaraženih HIV-om. Opasnosti koje donosi, mnogi nisu svjesni.

Pročitajte i ovo Martin Shkreli (Foto: AFP) Utjelovljenje cinizma ''Najomraženiji čovjek Amerike'' dobio sedam godina zatvora: Poduzetnik albansko-hrvatskog porijekla proglašen krivim Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih

>> Borba protiv stigme pri zapošljavanju HIV pozitivnih osoba

>> 'Zvukovi HIV-a'- Kompleksna i pomalo jeziva glazba genoma

'Ljudi su još uvijek skloni misliti kako je to bolest koja je još uvijek tamo negdje u Africi, a zbog trenutka nepažnje, upravo zbog tog trenutka, promijeni vam se cijeli život', kaže Ivana Crnčić. Virus ne bira. Jednako pogađa žene i muškarce; spolnim putem, preko krvi, sa zaražene majke na dijete. Većina nije svjesna zaraze - simptomi bolesti gotovo su bezizražajni.

Čak i u slučaju brzog pronalaska lijeka, HIV će ostati dijelom naše svakodnevice i sljedećih desetljeća. U posljednjih 25 godina, odnio je 25 milijuna života. Zato je potrebno testirati se na HIV i osigurati svoju budućnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene