Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan zaštite na radu

U Hrvatskoj svakih osam dana na poslu pogine jedan radnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni je dan zaštite na radu. Prema statističkim podacima, u posljednjih 15 godina u Hrvatskoj na radnome mjestu nastrada 70-ak ljudi na dan. Nažalost, svakih osam dana jedan radnik i pogine. Vlada najavljuje zaustavljanje ovih brojki izmjenama zastarjelog Zakona o zaštiti na radu.

Marijan Dukić lani je na poslu teško opećen. 'Dogodila se eksplozija peći s topljenim aluminijem gdje je došlo do opeklina 2. i 3. stupnja po cijelom tijelu, po rukama po nozi. Završio sam u bolnici', priča nam Dukić.

Pročitajte i ovo Policija traži dva muškarca Jeste li ih vidjeli? Objavili fotografije: Policija je u potrazi za dvojicom muškaraca i traži pomoć građana Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Sudski sporovi s poslodavcem još traju. 20-godišnjak je tek ušao u svijet rada, a sada je bez perspektive. 'Nitko nije htio da se to dogodi, ali dogodilo se', kaže Dukić.

>> 'Izmjene Zakona o radu su katastrofa za radnike'

Sličnih priča je mnogo. Unatrag 15 godina poginulo je 734 radnika, a više od 144 tisuće prijavilo je ozljeđivanje. No, to je tek svaki treći ozlijeđeni jer prema podacima Državnog zavoda za statistiku stvarna brojka veća je od 400 tisuća.

Od iduće godine radnici bi trebali biti sigurniji. 'Novi Zakon o zaštiti na radu će dovesti do toga da zaštita na radu bude na većoj razini nego što je sada u Hrvatskoj', kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vlada namjerava vratiti medicinu rada u tvornice kao nekada. U profesionalna oboljenja ući će stres i mobing. Novosti ima i za namete poslodavaca. 'Poslodavci će se osiguravati za zaštitu na radu, dakle to je jedan odmak od sadašnjeg sustava gdje se plaća doprinos zaštite na radu', kaže ministar Mrsić.

Doprinos državi će se ukinuti, no poslodavci strahuju da će ih osiguranja izaći skuplje. 'U ovom trenutku mi doista ne možemo znati što će to značiti za troškove poslodavca, mi ćemo biti prepušteni tržištu', kaže pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca Admira Ribičić.

Poslodavci zato neće morati strahovati od inspektora koji će dolazak morati najaviti. 'Inspektori zaštite na radu više neće biti babaroge. Više neće biti represivni aparat, nego će biti savjetodavni aparat', kaže Mrsić.

Poslodavcima će dijeliti kartone - zelene, žute i crvene, a tek potom pisati kazne za lošu zaštitu na radu. Cilj je priče poput Marijanove svesti na što manji broj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene