453895
453895
453895
453895
453895

SLIKA KOJA NIJE ZA POHVALITI SE Ovako se siromaštvo 'rasporedilo' u Hrvatskoj

  • , 17.10.2016., 21:17
  • Autor:
  • komentara

Obilježava se svjetski dan borbe protiv siromaštva. U Hrvatskoj svaki peti stanovnik kraj mjeseca dočeka s praznim hladnjakom. Za pristojan život, potrebno im je barem 2.000 kuna, a i s tim iznosom su na pragu siromaštva. Evo kako se siromaštvo rasporedilo po Hrvatskoj - koje su najsiromašnije općine.

 
 
 
 
Kako se siromaštvo rasporedilo po Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Kako se siromaštvo rasporedilo po Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

U Hrvatskoj je 803 tisuće siromašnih osoba. To znači da svaki mjesec, 803.000 naših sugrađana, žive ili preživljavaju, s manje od 2000 kuna. Jer 2000 kuna smatra se pragom rizika od siromaštva.

Kada se pogleda cijela Hrvatska, više siromašnih je u kontinentalnoj Hrvatskoj, petina stanovništva. Dok Jadranska Hrvatska ima nešto manji broj, oko 17 posto.

Među županijama, najveći rizik od siromaštva je u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, 35,9 i 33,4 posto. A najbolje stoje Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija.

No, podaci koji apsolutno zabrinjavaju su oni o siromaštvu u malim sredinama. Primjerice, najsiromašnija je općina Kistanje pokraj Šibenika, ondje je 75 posto stanovnika siromašno. Odmah iza Kistanja, drugi je Voćin, općina između Virovitice i Požege, a iza nje općina Civljane pokraj Knina gdje je siromašno 64 posto stanovnika.

Nasuprot njima, siromaštvo je gotovo nepoznanica u općinama Čabar, Blato i Medulin.

Prema dohotku:
2000 kn - prag rizika
RH: 803 000 osoba (19,2 posto)

REGIJE:

Kontinentalna RH 20,0%
Jadranska Hrvatska 17,4%

ŽUPANIJE:

Brodsko-posavska 35,9%
Virovitičko-podravska - 33,4%

Grad Zagreb 9,8% i Primorsko-goranska 11,9%

OPĆINE:

Kistanje, Voćin i Civljane - najviše siromašnih
Čabar, Blato, Medulin - najmanje siromašnih 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se