Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatni pogrebnici

U HRVATSKOJ SE NE MOŽE NI UMRIJETI U MIRU - Ne zna se tko vas smije, a tko ne voziti do groblja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogrebnici u Hrvatskoj bore se za prijevoz pokojnika. Dok privatni pogrebnici smatraju da na posljednju vožnju samo oni imaju prava, komunalne tvrtke u gradovima i općinama uvjerene su da i one smiju voziti pokojnike na groblja.

Pogrebnici i komunalci ratuju zbog prijevoza pokojnika. 'Sami pogreb to obavljaju komunalne firme, no u Hrvatskoj komunalne firme i dan danas hoće usprkos usvojenom zakonu i dalje žele prevoziti pokojnike, cestovni prijevoz pokojnika do groblja ili krematorija to je problem', rekao je Damir Sapanjoš, predsjednik UPH.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog Slaže se i njegova majka Navaljnova glasnogovornica: "Planiramo javni oproštaj od Alekseja" Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja

Iako se u Jastrebarskom time ne bave, Zakon im to ne brani - tvrde komunalci. 'Ne, ne sprječava, komunalna društva koja su registrirana za prijevoz pokojnika i komunalne djelatnosti i dalje se mogu time baviti', kaže Mario Brnabić, direktor Groblja Jastrebarsko d.o.o.

Zakonom su ukinute koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika koje su prije izdavali gradovi i općine. Tržište pogrebničkih usluga nakon toga je, kažu, posve liberalizirano.

'I mogu je obavljati svi gospodarski subjekti. Zakon nije rekao da mi kao trgovačko društvo ne smijemo obavljati prijevoz, to nigdje ne stoji', kazala je Nives Torbarina, direktorica komunalnog društva Kozala Rijeka.

Osim čini se u naputku ministra poduzetništva i obrta. Ministrov naputak dobila su i komunalna poduzeća. 'Sam ministar je osobno rekao da se radi o jednom nezgodnom naputku, koji je doveo do niza nejasnoća, da cilj i svrha naputka nije bio da se komunalna društva izuzmu i da ne smiju obavljati djelatnosti već upravo suprotno, da svi pod jednakim uvjetima i okolnostima mogu obavljati pogrebničke poslove', objašnjava Torbarina.

Iz izjava se na prvi pogled iščitava da ministar ne želi nikome uskraćivati posao. 'U ovom trenutku ja ne želim bilo koga sprječavati da se bavi gospodarskom tržišnom djelatnošću, ako stekne sve uvjete koje zakon propisuje da ih mora steći i imati', rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ili možda ipak želi? 'A kad bi ja vas sad pojedinačno pitao da li danšnji zakon o trgovačkim društvima prepoznaje i komunalna poduzeća onda biste vidjeli da ne, postoje trgovačka društva, postoje obrti i još nešto', dodaje Horvat.

U Hrvatskoj se izgleda ne može ni umrijeti u miru, jer ako umrete, ne zna se tko vas smije, a tko ne - voziti do groblja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene