Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan antifašističke borbe

Josipović: Neki žele mijenjati povijest kao da je to računalna igra koja se može resetirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem zemlje danas se obilježava dan antifašističke borbe.

U šumi Brezovici položeni su vijenci u znak sjećanja na osnutak Prvog sisačkog partizanskog odreda te su održani prigodni govori predsjednika RH Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i Miranda Mrsića, izaslanika premijera Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan antifašističke borbe Osnivanje Sisačkog partizanskog odreda: Oko 50 boraca kao početak NOB-a u Hrvatskoj Slika nije dostupna Neradni dan DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Kolinda i Milanović polažu vijence u Brezovici

Povijest nije računalna igra

Predsjednik Josipović u govoru je, između ostalog, istaknuo da antifašizam danas vidimo kao želju za demokracijom i zaštitom ljudskih vrijednosti. 'No, danas imamo ponovno one koji žele povijest mijenjati kao da je to računalna igra koja se može 'resetirati', rekao je Josipović naglasivši da je antifašizam pobijedio te da onima koji pokušavaju promijeniti naše vrijednosti, demokraciju, slobodu, jednakost i Ustav, treba reći ne.

'Bez obzira na krizu, skretanja i i pojedine ljude koji bi mijenjali tijek povijesti, antifašizam je konstanta, on se neće mijenjati i ostat će temeljem EU i demokratske Hrvatske', istaknuo je u prigodnom govoru predsjednik Republike Ivo Josipović te poručio kako 'bez antifašizma Europa nije Europa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska'.

Obraćajući se nazočnima, kojih se ove godine 200-tinjak okupilo u Brezovici, upozorio je na 'snage koje još uvijek žele promijeniti sadržaj naše demokracije, našega Ustava i naše politike', te pozvao na odlučno suprotstavljanje takvim pokušajima.

Ponovio je svoje zauzimanje za pomirbu, ali, dodao je, uz neupitno određenje da se antifašizam zalagao za dobro i civilizacijske vrijednosti, nasuprot zlu, teroru i mržnji koje je donio fašizam.

Uz nadu da Hrvatska nikada neće odustati od civilizacijskih vrijednosti, naglasio je želju za 'boljom, prosperitetnijom, ali i uvijek antifašističkom Hrvatskom'.

Središnje obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj te 72. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu i 68. obljetnica pobjede nad fašizmom počelo je polaganjem vijenaca ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisačkoj Posavini.

Zajednički vijenac državnoga vrha prvi su položili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Uz predsjednika Josipovića, prigodne govore održali su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade ministar Mirando Mrsić.

Obraćajući se okupljenima, Leko je podsjetio da je s s antifašizmom u Drugom svjetskom ratu pobijedila europska ideja 'prava na različitost, izgradnju mira i prosperitet'. Mir, sloboda, suradnja i ljudska prava antifašističke su vrijednosti koje su pobijedile ideologiju rasnih zakona i imperijalizma. One su danas u temeljima svjetskog poretka i EU čija će članica za nekoliko dana postati i Hrvatska, poručio je predsjednik Sabora.

I ministar Mrsić istaknuo je antifašističku ukorijenjenost 'europskog doma kojemu se sada vraćamo' poručivši kako 'trebamo graditi hrvatsku kuću mira na temeljima antifašizma, demokracije i tolerancije i pokazati da u njoj nema mjesta za one koji ne cijene ljudski život, koji žele otimati i silom porobljavati i koji ne poštuju pravo na slobodu izbora'.

Prigodne govore održali su i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Stjepan Mesić, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, te ukrajinski veleposlanik Oleksandro Levčenko.

Okupljeni antifašisti najvećim su pljeskom popratili govor Stjepana Mesića koji je upozorio na 'ofenzivu onih koji nam, u bogato financiranim kampanjama, nameću nove podjele, a od kojih politika okreće glavu, a mediji ih tretiraju kao slobodu govora'.

U Brezovicu su, unatoč velikoj vrućini, došli antifašisti iz cijele Hrvatske, a skup koji je počeo hrvatskom završio je europskom himnom - Beethovenovom 'Odom radosti'.

>> Josipović: Bez partizana i partizanki ne bi bilo moderne Hrvatske!

Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji na tom mjestu osnovan na današnji dan prije 72 godine, 22. lipnja 1941. godine, na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski Savez. Prvi zapovjednik bio je Vladimir Janić Capo iz Siska.

U tom prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj u tada okupiranoj Europi bilo je 79 antifašističkih boraca. Pripadnici Odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisačkog kraja. Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo je njih 38.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene