Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

ŠKOLA U HRVATSKOJ Matematika na njemačkom jeziku, 15 učenika u razredu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje škole u kojima se uči programirati već u nižim razredima? Osim toga, u učionicama je najviše 15 učenika, a u radu im pomažu i psi.

Nažalost, nije riječ o hrvatskim školama - već o francuskoj i njemačkoj školi. Posjetili smo njihov eurokampus u Zagrebu, koji slavi 10. godišnjicu rada i usporedili s našim školstvom. Matematika na njemačkom jeziku. Za ove učenike nije nikakav problem.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Olakšava i to što je u razredima najviše 15 učenika. Radi se prema njemačkom programu. 'Hrvati dosta rješavaju zadatke - kako bi se reklo, malo bubaju, a ovdje mi dosta pokušavamo prenijeti matematiku na jedan praktičan način', rekao je Vjekoslav Sušić, profesor matematike u Njemačkoj školi.

U radu sa 150 učenika, profesorima pomažu i terapijski psi. 'Pokazalo se da u razredima u kojima su djeca nemirna ili se teško sami izražavaju, da ih psi umiruju', rekla je Stdin Elfie Koller, ravnateljica njemačke škole.

Na hodnicima se čuje i francuski jezik. Jer pod istim krovom je i partnerska - francuska škola.

'Učenici koji su kod nas uče po međunarodnom francuskom programu, a poslije mogu nastaviti i integrirati se u bilo koju školu u Francuskoj', rekao je Damien Durreberger, ravnatelj francuske škole.

I njihov školski sustav uvelike se razlikuje od hrvatskog. Francuzima, primjerice, informatika je obvezan predmet od najnižih razreda. 'Uče kako biti odgovoran, kako raditi dokumente u wordu, pretraživati informacije na internetu, komunicirati mailom ili porukom', objasnio je Walten Franco, profesor informatike.

Većina učenika u obje škole djeca su zaposlenika u ambasadama pa je mnogo različitih nacionalnosti. No, dio njih su i djeca Hrvata koji su se vratili iz Francuske i Njemačke. Htjeli su da djeca nastave učiti jezik. Svima njima studiranje u tim zemljama realna je opcija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene