Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Povjesničar i haški svjedok Mladen Ančić

'U Hrvatskoj postoje oni koji ni ne znaju da se u Haagu nešto događa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški tužitelj Kenneth Scott u nastavku završnih riječi na suđenju u Haagu šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata u opisao je raskol u HDZ-u BiH u kojem je prevagu odnijela struja na čelu s Matom Bobanom nad krilom koje je vodio Stjepan Kljuić koji se zalagao za jedinstvenu BiH.

Povjesničar i haški svjedok ekspert Mladen Ančić komentirao je okvir unutar kojeg je tužitelj smjestio svoje tvrdnje o Herceg-Bosni kao udruženom zločinačkom pothvatu.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Završne riječi u Haagu: Tuđman na čelu zločinačkog pothvata

'Postavke tužiteljstva iznešene u završnoj riječi nisu se mogle nikako dolazati jer ne možete dokazati postojanje velike zločinačke organizacije, s obzirom da hrvatska politika u BiH nikad nije imala postavljene velike ciljeve', rekao je Ančić.

'Zločini nisu upućivali na povezanost s određenim planom'

Ančić smatra da se to nije moglo dokazati jer 'Hrvati nisu bili taj čimbenik o kojem je ovisio ishod rata u BiH'. Ja sam svojim ušima slušao u svibnju 1993. godine jednog istaknutog suradnika Franje Tuđmana koji je okupljenim političkim liderima Herceg-Bosne objašnjavao kako unatoč svemu oni moraju ostati u granicama BiH', izjavio je Ančić.

'Na drugoj razini to nije bilo moguće dokazati iz jednostavnog razloga; zločini koji se povezuju s tom zločinačkom organizacijom nisu planirani i nisu izvedeni na bilo kakav način koji upućuje na povezanost s određenim planom.'

Postoje oni koji ni ne znaju da se u Haagu nešto događa ni da se sudi Hrvatima iz BiH, rekao je Ančić

Ančić smatra da to nije percepcija koja vlada u Hrvatskoj. 'Postoje oni koji ni ne znaju da se tamo nešto događa ni da se sudi Hrvatima iz BiH i oni kojima je Tuđman ostao u lošoj uspomeni zbog ovih ili onih razloga, koji na svaki način žele osuditi Tuđmanovu politiku iz 90-ih godina', rekao je Anačić.

'Stav hrvatske službene politike prema Haagu nije izgrađen'

Ocjenjujući stav hrvatske politike naspram tog haškog postupka Ančić je rekao kako stav hrvatske službene politike prema Haagu nije izgrađen. 'Hrvatska službena politika ima vrlo malo izgrađenih stavova iz kojih izvodi određene akcije. Što će biti u Haagu, čini se, službenu hrvatsku politiku ni ne zanima previše i ako ih zanima to ne smiju pokazati.'

'Što se tiče povezivanja zločinačke organizacije u BiH i one iz Oluje činjenica je da se radi o istom umu koji stoji iza obje optužbe, radi ga isto Tužiteljstvo i isti ljudi', objasnio je Ančić.

'U vezi Hrvata iz BiH, šestorke koja je sad na sudu, njihova sudbina će uvelike ovisiti o odluci koja bude donešena u predmetu Oluja. Ako u Oluji bude potvrđeno postojanje zločinačke organizacije onda je izvjesno da će i u ovom slučaju biti potvrđena tvrdnja Tužiteljstva i obrnuto', zaključio je Ančić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene