Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljeni milijuni

Evo koliko je umrlih u Hrvatskoj 'primalo' mirovine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je početom rujna Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donio odredbu da će se obustaviti isplata mirovina svima koji HZMO-u ne dostave OIB, otkrivene su brojne zlouporabe mirovinskog sustava.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je riječ o značajnom broju osoba čije je mirovine očito podizao netko drugi, a nakon raščišćavanja sustava i otkrića 70 lažnih mirovina u proračunu je ostalo šest milijuna kuna više.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Počinje 1. lipnja VIDEO Tomašević objavio vijest koja će razveseliti dio Zagrepčana: "To je jedna od ključnih mjera..." Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim tijelima, policiji i Državnom odvjetništvu, kako bi se proveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sustav.

Što će biti s mirovinskim sustavom? Broj umirovljenika i radnika gotovo je izjednačen!

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović pozdravlja sve aktivnosti koje mirovinski sustav dovode u red, ali se protivi stigmatizaciji, pa i kriminalizaciji određenih socijalnih skupina.

Kontrole isplaćivanja mirovina trebale bi biti redovan posao nadležnih, a primjeri "mrtvih umirovljenika" pokazuju da se posao nije obavljao kako valja, kaže Petrović.

Od studenoga prošle godine do danas broj umirovljenika kojima je obustavljena isplata mirovina zbog nedostave OIB-a uvelike se smanjio.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, isplata mirovina je obustavljena za 354 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj, te 6.615 umirovljenika kojima se mirovine isplaćuju u druge države, većinom u Njemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U studenome, kada je započela kontrola OIB-a, isplata mirovina bila je obustavljena za oko 2.800 umirovljenika u Hrvatskoj, te za oko 47.000 njih u inozemstvu.

Nakon što HZMO-u predoče svoj OIB, umirovljenici se ponovno uključuju u isplatu mirovina, a isplaćuju im se i sve zaostale mirovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene