444183
444183
444183
444183
444183

KUDA IDE HRVATSKA? Najmanje rođenih u zadnjih 25 godina, svaki treći brak se raspada

  • , 22.07.2016., 11:54
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je prošle godine ostala bez 16.702 svoja stanovnika što potvrđuje daljnje demografsko urušavanje zemlje.

 
 
 
 
Beba (Guliver/Thinkstock)
Beba (Guliver/Thinkstock)

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno 37.503 djece, odnosno 2063 manje nego prethodne godine što je pad od 5,3 posto, a to je ujedno najmanji broj živorođenih od 2006. godine.

Osim smanjenja broja rođenih, problematičan je porast broja umrlih u odnosu na 2014. godinu. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u 2015. umrlo je 3366 osoba više nego prethodne godine, odnosno 6,6 posto. Ukupan broj umrlih u 2015. godini bio je 54.205.

Stopa prirodnog prirasta iznosila je minus četiri posto. Preciznije, Hrvatska je lani prirodnim putem ostala bez još 16.702 svoja stanovnika, što je veličina manjeg grada.

U svim županijama zabilježen je veći broj umrlih u odnosu na rođene, a najgore je u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je 1 557 stanovnika manje.

Više rođenih nego umrlih zabilježeno je u 56 gradova/općina, negativan prirodni prirast imali su 490 gradova/općina i Grada Zagreba dok je devet gradova/općina imalo nulti prirodni prirast.

Osim toga, iz Hrvatske u inozemstvo je odselila 29.651 osoba, dok se istovremeno u Hrvatsku doselilo 11.706 osoba. Saldo migracije stanovništva Hrvatske s inozemstvom bio je negativan i iznosio je 17.945 manje useljenih nego iseljenih osoba.

U 2015. sklopljena su 19.834 braka, a u istom je razdoblju bilo 6.010 pravomoćno rastavljenih brakova što znači da se u Hrvatskoj raspadne svaki treći brak.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se