Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Demorgafsko urušavanje

KUDA IDE HRVATSKA? Najmanje rođenih u zadnjih 25 godina, svaki treći brak se raspada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prošle godine ostala bez 16.702 svoja stanovnika što potvrđuje daljnje demografsko urušavanje zemlje.

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno 37.503 djece, odnosno 2063 manje nego prethodne godine što je pad od 5,3 posto, a to je ujedno najmanji broj živorođenih od 2006. godine.

Osim smanjenja broja rođenih, problematičan je porast broja umrlih u odnosu na 2014. godinu. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u 2015. umrlo je 3366 osoba više nego prethodne godine, odnosno 6,6 posto. Ukupan broj umrlih u 2015. godini bio je 54.205.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike razlike Ovo su prosječne plaće po županijama: Pogledajte tko najviše zarađuje, a tko najmanje Ilustracija grad Xianu Kineska vlast mladencima dijeli srećke: "To nije samo početak sretnog bračnog života..."

Stopa prirodnog prirasta iznosila je minus četiri posto. Preciznije, Hrvatska je lani prirodnim putem ostala bez još 16.702 svoja stanovnika, što je veličina manjeg grada.

U svim županijama zabilježen je veći broj umrlih u odnosu na rođene, a najgore je u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je 1 557 stanovnika manje.

Više rođenih nego umrlih zabilježeno je u 56 gradova/općina, negativan prirodni prirast imali su 490 gradova/općina i Grada Zagreba dok je devet gradova/općina imalo nulti prirodni prirast.

Osim toga, iz Hrvatske u inozemstvo je odselila 29.651 osoba, dok se istovremeno u Hrvatsku doselilo 11.706 osoba. Saldo migracije stanovništva Hrvatske s inozemstvom bio je negativan i iznosio je 17.945 manje useljenih nego iseljenih osoba.

U 2015. sklopljena su 19.834 braka, a u istom je razdoblju bilo 6.010 pravomoćno rastavljenih brakova što znači da se u Hrvatskoj raspadne svaki treći brak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene