Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terorizam u Europi

U Hrvatskoj je dan žalosti za poginule u Bruxellesu: Evo što to točno podrazumijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se obilježava dan žalosti za poginule u Bruxellesu.

Hrvatska danas danom žalosti odaje počast žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 30 osoba, dok ih je 200 ranjeno.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te na zgradama u kojima su poslovni prostori.

Ne održavaju se zabavne priredbe, a danu žalosti bit će prilagođeni i televizijski i radijski programi.

Počast žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu odao je Grad Zagreb čije su fontane, u Ulici hrvatske bratske zajednice, od sinoć osvijeteljenje bojama belgijske zastave.

U belgijskom veleposlanstvu otvorena je knjiga žalosti u kojoj je poruku ostavio i hrvatski premijer Tihomir Orešković:

 

"U ime hrvatske vlade naša najdublja sućut belgijskom narodu i posebice obiteljima i prijateljima koji su izgubili svoje voljene. Naše su misli i molitve sa svima njima. Ovaj teroristički napad nije bio samo napad na belgijski narod nego na sve koji dijele zajedničke vrijednosti i načela. Mi ostajemo ujedinjeni i nećemo dopustiti terorizmu da uništi to što nam je drago", napisao je Orešković.

Belgijski veleposlanik Philippe Benoit rekao novinarima da je "jako dirnut" brojnim porukama koje je veleposlanstvo primilo, izrazima sućuti i potpore hrvatskih dužnosnika i građana. Jako smo dirnuti... i želio bih zahvaliti hrvatskim vlastima i hrvatskom narodu", rekao je veleposlanik.

Terorističke napade izvršene u Bruxellesu u utorak, u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijena 31 osoba, a oko 300 je ranjeno, nazvao je "užasnom tragedijom". "Meta nisu samo Belgija i Bruxelles, Bruxelles je napadnut kao politički simbol i to je bio napad na Europu, napad na demokraciju, naše vrijednosti i naš način života", istaknuo je Benoit.

Najavio je da će u petak od 10 do 12 sati biti otvorena knjiga žalosti za građane u belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu (Pantovčak 125b1).

Odluku o proglašavanju dana žalosti donijela je Vlada na sjednici u srijedu, a ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da je teroristički napad na glavni grad Belgije bio i "napad na Europsku uniju, srce Europe, znači i na nas".

Odgovornost za terorističke napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene