Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s ovrhama

U Hrvatskoj je 781 nekretnina na sudskoj dražbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sve teže gospodarske situacije raste broj onih koji su svoju imovinu izgubili jer nisu mogli plaćati dugove.

Nekretnine svih vrsta sve češće završavaju na dražbama, gdje se prodajom pokušava namiriti dug, uglavnom bankama. No, ni to često nije konačno rješenje, veći dio nekretnina proda se za tek trećinu vrijednosti, a ostatak duga i dalje visi nad glavama dužnika.

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju! Slika nije dostupna Zajedno s ministarstvom Ravnatelj HZZO-a otkriva kako će uvesti red u zdravstveni sustav

>> Kupili ste stan preko agencije i mislite da ste mirni? Ne nužno!

Kriza polako jenjava no njezine posljedice za neke tek počinju. Zbog onih koji nisu mogli plaćati dugove raste broj ovrha nad nekretninama. Trenutno je u Hrvatskoj kroz sudske dražbe na bubnju ukupno 781-na nekretnina. Vrijednost nekretnine utvrđuje sud a mogu je kupiti svi građani.

Ne može ispod dvije trećine vrijednosti

'Na prvoj dražbi nekretnina ne može biti prodana ispod dvije trećine procijenjene vrijednosti nekretnine na drugoj dražbi ne može biti prodana za iznos manji od jedne trećine procijenjene vrijednosti', ističe odvjetnik Zvonimir Buterin.

Zemljište, stan ili poslovni prostor mogu biti prodani za minimalno trećinu cijene. Detalji o prodaji nekretnina na bubnju Sud može objaviti u medijima, ili preko agencije za prodaju. No informacije o svim ponuđenim nekretninama mogu se naći na očevidniku nekretnina na web stranicama HGK. 'Većinom je tu riječ o zemljištima 20 do 30 posto od ukupnih nekretnina čine stanovi, a ostalo su zemljišta, oranice i šume i slično', kaže Ana Živković iz Kastel nekretnina.

Ovrhe uglavnom pokreću banke i kartičarske kuće ali i svi ostali vjerovnici koji na normalan način nisu mogli naplatiti svoj potraživanja. Na dražbama ima jeftinih stanova od 20 tisuća eura ali i onih ultra luksuznih od 5 milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene