Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300 km/h

Hrvat izumio supersportski električni auto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša je ekipa ekskluzivno snimila prvi supersportski električni automobil koji se već nekoliko godina stvara u jednoj zagrebačkoj garaži.

Iza svega stoji 22-godišnji Mate Rimac, mladi inovator koji još od srednje škole oduševljava svojim izumima. Neki od najpoznatijih izuma stvoreni su u garažama. U jednoj zagrebačkoj stvara se prvi supersportski električni auto. Njegov prototip već pobjeđuje u utrkama. 'Ima jako veliku efikasnost. Preko 90 posto električne energije koja uđe, pretvori se u kinetičko gibanje auta. Dok benzinski motor ima 20, 30 posto iskoristivosti', rekao je Rimac.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv" Ogrebali mu auto i ukrali tablice "treba te biti sram" VIDEO Amerikanac koji je zavolio Balkan u Zagrebu doživio šok: "Vjerovao sam da je Hrvatska bolja od toga"

Puni se priključkom na struju. Za udaljenost od 500 kilometara bit će potrebno nekoliko minuta ili sati. 'Ako imate dovoljno jak izvor oko pola sata, ali na običnu utičnicu to traje dosta duže. Oko tri, četiri sata', rekao je Rimac. Električni je automobil u potpunosti bez zvuka.

>> Hrvatski automobil dobio priznanje premijerke

'Možemo isprobati. Čujemo ništa! Ali mi možemo prema izboru vozača staviti bilo koji zvuk da se čuje u pozadini, nekog sportskog auta, trkaćeg itd', objašnjava Rimac. Ovaj prvi supersportski električni auto ići će 300 kilometara na sat. Za sada će se proizvoditi samo nekoliko ekskluzivnih komada na godinu.

'Cijena će biti na rangu jako skupih sportskih auta. Kao recimo Porshe i Ferrari, ali će im moći konkurirati i nadmašiti ih po snazi koja je 1.000 konjskih snaga', kaže Rimac. Veseli 22-godišnjak otkriva još prednosti svog izuma. 'Samo u 3,5 centimetra širine ispod auta će biti baterija. Sve ostalo iznad će biti slobodno za nove stvari koje je do sada bilo nemoguće iskoristiti jer je tu bio spremnik goriva, benzinski motor, auspuh', rekao je Rimac.

Osim godina rada i potpore obitelji, mladi inovator otkriva jednu neophodnu metodu. 'Metoda pokušaja i pogreške. Jednostavno pokušati, ne čekati da padne s neba. Ajmo probati nešto. Bilo je jako puno grešaka. Neki dan nas je grom pogodio dok smo radili na autu, ali to se ne može predvidjeti. A ima i onih stvari za koje smo sami krivi', priznaje Rimac. Naš mladi inovator bit će kriv i za supersportski električni auto koji će mnogi željeti parkirati baš u svojoj garaži.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene