Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoj bez batina

Mnogi roditelji još uvijek misle da je batina izašla iz raja. Stručnjaci upozoravaju: "Nagrade su učinkovitije od kazne"

Majka Nikolina Mamić (Foto: Dnevnik.hr)
Majka Nikolina Mamić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Psihologinja Hana Hrpka (Foto: Dnevnik.hr) Psihologinja Hana Hrpka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Majka Nikolina Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Međunarodni dan odgoja bez batina održao se jučer, a istraživanja su pokazala kako više od 40 posto ljudi u Hrvatskoj ne zna da je zakonom zabranjeno fizički kažnjavati dijete. Također, čak 30 posto roditelja gotovo svakodnevno koristi fizičko nasilje u discipliniranju djece.

Nikolina se ne slaže s ovom metodom discipliranja djece. Njezin Matej danas slavi prvi rođendan, a ona kaže da se dosad naslušala mnogih priča i savjeta o roditeljstvu

"Sad smo u fazi učenja ne diranja utičnica i to traži milijun ponavljanja, možda bi bilo lakše zviznuti ga po prstima. Odgoj bez batina je težak jer traži puno živaca i to je teži put", kaže Nikolina.

Mnogi roditelji u Hrvatskoj još uvijek misle da je batina izašla iz raja. Stručnjaci kažu kako je pokazivanje, tko je gazda, na ovaj način itekako kontraproduktivno te se njime narušava odnos s djetetom.

"Sutradan će nam taj odnos biti od krucijalne važnosti, u adolescenciji, kada će dijete biti pod utjecajem vršnjaka. Svjedočimo u postojanju sve više depresije, anksioznosti, samoozljeđivanja. Ako želimo da nam se dijete tada obrati za pomoć, kad oko njega bude droga i alkohol, onda moramo danas raditi na tom odnosu", pojašnjava psihologinja Hana Hrpka.

Svakako treba imati na umu kakve sve posljedice na cjelokupni razvoj djeteta ima fizičko kažnjavanje. Stručnjaci upozoravaju kako su mnogi zaboravili na to da su nagrade mnogo učinkovitije od kazne. No, to je nešto što se treba unaprijed dogovoriti s djetetom.

"Ako budeš brzo pojeo i obukao se onda ćemo imati vremena za igru, za djecu je najveća nagrada zajedničko vrijeme roditelja i djece", jedan je od savjeta kako bi se roditelji trebali ponašati psihologinje Hrpke.

Prevelika popustljivost je jednako štetna. Dijete od roditelja traži strukturu, dosljednost, disciplinu, ali i ono najvažnije, njihovo vrijeme i ljubav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene